Annons

Dagens bild är hämtad från Västra Storgatan vid korsningen med Barnarpsgatan. Huset vi ser är ett reveterat trähus med adressen Västra Storgatan 9 eller som man sade förr, ett hus på Västra Förstaden nummer 16. Mot Barnarpsgatan låg ett tvåvånings trähus. Ägare när vår historia börja 1845 var skomakaråldermannen Hjertqvist. Det är i dessa byggnader som 1845 den första tändsticksfabriken i Jönköping uppstår.

Satte igång efter lite spioneri
Grundarna var bröderna Johan Edvard och Carl Frans Lundström. Carl Frans hade kommit i kontakt med personer som påvisat vilka fördelaktiga vinster som kunde göras i denna bransch. År 1844 var han i Malmö och ”spionerade” på en där verksam fabrik. Hans bror Johan Edvard hade under sin studietid i Uppsala tillverkat fosfortändstickor som experiment och med dessa kunskaper som bas beslöt man starta tillverkning.

Annons

Tände på allt
Man hyrde då in sig i skomakaråldermannens hus. Byggnaden utmed Västra Storgatan, den vi ser på den äldre bilden, innehöll en sal och två mindre rum för produktionen. Dessutom fanns kök och ett rum för en tjänarinna som skötte brödernas hushåll. Huset utmed Barnarpsgatan användes för stickhyvling och snickeri och som lagerlokal. Det är att notera att vid detta tillfälle tillverkade de ej de så kallade säkerhetständstickorna, utan vanliga fosfortändstickor som kunde tändas genom att dras emot i stort sett allt lite skrovligt material.

Början på Tändsticksområdet
Stadens fäder tyckte att tillverkningen av tändstickor var minst sagt brandfarligt och ville inte ha denna verksamhet inom stadsplanerat område. År 1848 hade huset utmed Barnarpsgatan dessutom blivit för trångt och bröderna köpte ”några åkerlyckor” väster om fastigheten Strand. Det är det område som vi dagligen kallar Tändsticksområdet. Det är här som man 1855 börjar tillverka säkerhetständstickor (Tändas endast mot lådans plån) och därmed skapar en världsindustri.

Specierier och kafé
Efter tändstickstillverkningen kom det att bli många små affärer i Hjertqvistska huset. Den största och mest ansedda fanns där redan 20-30-talet, det var Storbys speceriaffär. 
När Västerhuset, snett över gatan, stod färdigt 1940-41, så flyttade Storbys till nya och större lokaler. Se tidigare artikel om Västerhuset. I huset fanns även Sörensens Livs och ett populärt kafé. Huset revs i början på 1960-talet.

Stans första pizzeria
Vid rivningstillfället gick Västgötagatan ända fram till Västra storgatan. Idag slutar den som bekant i Skolgatan. Nu gjordes en stadsplanejustering och de båda kvarteren mellan Barnarpsgatan och Trädgårdsgatan, inklusive Västgötagatan slogs samman till ett kvarter och marken köptes av byggmästare Harry Sjögren, en Boråsbaserad byggfirma, och knuten till folkrörelserna. Dessa avsåg att bygga hotell inom koncernen Reso AB.
Hotellet stod klart 1963 och hette Portalen. Byggnaden innehöll naturligtvis hotellrörelse och restaurang, men även en så kallad Bodega. Det senare en servering med enklare varmrätter, men för Jönköping något så ovanligt som innehavare av öl- och vinrättigheter. I denna lokal blev sedan i slutet av 1960-talet stadens första pizzeria. I dag är hela verksamheten övertagen av Scandic Hotell.