Annons

I december meddelade J-Södra att klubben inte förlänger kontraktet med den senaste säsongens målvaktstränare Mikael Axelsson. ”De gröne” valde i stället att satsa på en ny lösning med Frank Pettersson som spelande målvaktstränare.

– Jag fick ganska lång betänketid på mig, och till slut kändes det rätt. Jag kände till vilken målvaktsgrupp det skulle vara, och jag visste att det skulle bli bra, säger 34-åringen, som tränade målvakter i föreningens akademi i fjol.

– När jag flyttade ner hit kände jag att jag ville börja med den biten, det har legat i mina planer hela tiden. Men jag trodde inte att den här chansen skulle dyka upp nu, utan om ett-två år. Nu ville jag inte missa den här möjligheten. Jag kände att det var alldeles för tidigt att sluta som spelare. Det här är en bra lösning både för mig och klubben, och jag är jättetacksam att de trodde på mig.

Annons

Frank Pettersson leder en målvaktsgrupp bestående av honom själv, Anton Cajtoft och Oliver Eriksson Dorji.
Foto: Peter Gustafsson

”En jättebra grupp”

Frank Pettersson återvände till J-Södra från Dalkurd inför 2018 års säsong och stod i 26 av 30 superettamatcher. Nu får han alltså dubbla uppgifter – och det innebär att han både är spelare och med i tränarstaben.

– En sak som vi vill vara väldigt tydliga med är att jag inte är med i laguttagningen, utan jag är spelare med ansvar för målvaktsupplägget, understryker han.

– Det är så klart att jag diskuterar mycket med Andreas (Brännström) och Charbel (Abraham) om vad som förväntas av målvaktsträningen. Det mesta sker tillsammans med laget, och vi är inne på samma tänk.

Nu har Pettersson varit verksam i sin nya roll i en månads tid. Han leder en målvaktsgrupp bestående av honom själv, Anton Cajtoft och Oliver Eriksson Dorji.

– Det är precis lika roligt och stimulerande som jag hoppats på. Jag trodde att det skulle vara ovant i början, men det satte sig snabbt. Det är en jättebra grupp, det är två härliga målvakter att jobba med. Vi satte kemin redan förra året då vi kom dit för att pusha varandra och bli bättre.

Ovanlig lösning

Vad hade du för bild av uppdraget innan?

– I och med att jag skulle fortsätta vara spelare och samtidigt vara ledare gällde det att hitta en tydlighet i rollen. Det har inte varit några problem alls.

Hur är det att vara tränare för målvakten som du konkurrerar med?

– Jag och Anton har känt varandra sedan 2012 och vi har hållit kontakt hela tiden sedan dess. Det är en fantastisk målvakt och en jättebra kille, och jag har velat sporra honom att bli bättre.

Att vara spelande målvaktstränare hör inte till vanligheterna. En av få klubbar som tillämpar det är de regerande svenska mästarna AIK, där Kyriakos Stamatopoulos har en liknande roll.

– Det är en lösning som är lite utanför boxen. Det finns säkert för- och nackdelar med allting, säger Frank Pettersson, som har ambitioner att jobba som tränare i framtiden.

– Den bästa utbildningen är att träffa andra målvaktstränare, jag pratar mycket med dem och bollar idéer och diskuterar. Många är villiga att hjälpa till och diskutera.

JnyttTV: Anton Cajtoft om sin egen status och om att ha kollegan som målvaktstränare.

Läs även: