Annons

Vid årsskiftet fattade Skatteverket ett beslut som innebär att föreningarna inom Friskis & Svettis måste betala 60 miljoner mer i skatt varje år. Det är något som Friskis & Svettis på riksnivå har räknat samman. Flera Friskisföreningar i Sverige har bildat egna dotterbolag och en konsekvens av det blev att man kunde dra av moms på ett annat sätt.

Johan Thor, verksamhetschef i Jönköping, räknar med att detta innebär att man måste betala mellan 2,5 och tre miljoner extra i skatt varje år, och det är runt tio procent av omsättningen.

"Påverkar oss jättemycket"

Annons

– Just nu går vi minus på grund av detta. Det här påverkar oss jättemycket eftersom vi plötsligt betalar 25 procent moms på alla inköp och 25 procent moms på all hyra. Det ger likviditetsproblem, säger Thor till JP.se.

Inte aktuellt nu

Enligt Johan Thor kan Friskis & Svettis i värsta fall tvingas lägga ner en av sina tre anläggningar i Jönköpings kommun. Han säger även att det finns en risk för att prisen på träningskorten kommer att höjas.

- I nuläget finns det absolut inte några planer på att lägga ner någon anläggning. Det är ett scenario som i så fall ligger långt fram i tiden. Men det är inte aktuellt som det ser ut ut, säger Johan Thor till Jnytt.

Friskis & Svettis har gym i centrala Jönköping, Huskvarna och Torsvik. För ett tag sedan avvecklades gymmet på A6-området.

Gym