Annons

Årets fotograf, Göran Unemyr, försvarade sin position och vann förstapris i både digitalt och påsikt/färg i tävlingen ”Årets Bild”. Dick Wåhlin vann första pris i påsikt/svartvitt.

Det var årets bästa foton i årets klubbtävlingar som tävlade och domaren, Bengt-Åke Öhgren, medgav, att det inte alltid var lätt att utse de bästa. Han påpekade, att han inte främst ser till tekniken, utan utgår mer från vad bilden väcker i hans ögon och hans tankar.

Annons

Bengt-Åke Öhgren är numera pensionerad präst med talets gåva och, enligt egen utsago, ”ivrig som en tonåring” med sitt intresse för foto. Fotografernas bilder fick nytt liv genom hans tolkningar.

Så här lät det exempelvis:

Göran Unemyr med ”Finklädd” (1:a digitalt)

”I mina ögon en fantastisk bild. Den dova färgskalan berättar om en annan värld och ett annat liv … Ögat spanar intresserat mot fotografen, en främling kanske från långt borta. Kontrasten mellan det som syns i bilden och det som inte syns - hennes längtan bort från slummen… Bilden bjuder på en stark relation mellan flickan och betraktaren…”

Dick Wåhlin med ”Pugh” (1:a i påsikt/svartvitt)

”Bland alla musikbilder sticker denna ut. En akustisk gitarr bland alla elektrifierade… Pughs vänsternäve har just släppt greppet om strängarna. Han pekar mot publiken med en bister min: ”Hörde ni? Vad vill musiken, vad säger texten? Tog ni in budskapet?” Här är vi långt från ”Allsång på Skansen”. Man anar ett djupt och fint budskap i både bild och musik.”

Antonio Martinez stod för den första inteckningen i vandringspriset i Fältskjutning och får nu behålla det till nästa år. Den som först får tre inteckningar, får sedan behålla priset för gott. Det blir något att försvara!

Bengt-Åke Ögren avslutade kvällen med ett proffsigt bildföredrag ihopsatt från flera resor till hans favoritresmål Svalbard. Här blandades allvar – oro för isbjörnarnas situation – och skratt - när åskådarna fick ta del av Bengts underbara bilder på ett isbjörnspar på ett isflak och kryddade upplevelsen med härliga kommentarer om de ”älskande tu”