Annons

Debatten är en del av en större turné mellan Annie Lööf och Jonas Sjöstedt. Senaste debatten var inför 700 personer i Sjöstedts hemstad Umeå - och den här gången var turen kommen för Jönköping.

Centerpartiet och Vänsterpartiet var arrangörer tillsammans med Studieförbundet, och intresset för att lyssna på debatten var stort. Den skulle egentligen ha ägt rum i högskolebiblioteket men fick flyttas till aulan på HLK.

– När mycket av politiken i media rör sig kring Stockholm tycker jag det är viktigt att ha debatter även i andra delar av landet. Hur skapar vi fler jobb och en trygg välfärd? Hur skapar vi en ekonomi för alla, inte bara de rikaste? Det är sådana frågor som alla behöver kunna vara med och diskutera, säger Sjöstedt.

Vill ha snabbtåg

Annons

Lööf och Sjöstedt debatterade flera olika frågor. På slutet av debatten lyftes en fråga som är högaktuell för Jönköping, nämligen en eventuell satsning på höghastighetståg. Liberalerna och Moderaterna har sagt nej till satsningen, men hos Centerpartiet och Vänsterpartiet finns en annan uppfattning.

– Jag och partiet vill satsa mer på infrastruktur i Sverige och för mig handlar det om att knyta samman Sverige eftersom landet består av mer än tre städer. Det är en väldigt spännande framtidssatsning, men när man gör sådana här investeringar är det viktigt att det finns en ansvarsfull investering, säger Annie Lööf.

– Det finns en stor oro, inte bara i Norrland utan även i Dalarna, att pengarna går till den här satsningen medan järnvägen förfaller på andra ställen. Den oron förstår jag. Man måste ha en kalkyl och veta vad det kostar, men jag tror att vi kommer att hålla ihop det. Jag ser gärna att vi bygger snabbtåg till en rimlig kostnad, säger Jonas Sjöstedt.

"Följer med hyfsat"

Felicia Björn, Ella Johansson och Isabella Krvarac från Finnvedens Gymnasium var tre av dem som lyssnade på debatten.

– Vi håller på med ett gymnasiearbete om härskartekniker, och vi ville kolla det. Annie använde det mycket, men det var lite förlöjliganden från båda sidor och de gjorde det även mot moderatorn, säger Isabella.

Vem tycker ni vann debatten?

– Vi försökte vara objektiva, men Jonas fick till några slutklämmar.

Hur är intresset för politik annars?

– Det är stort ändå. Jag följer med hyfsat i debatterna.

JnyttTV. Intervjuer med Annie Lööf och Jonas Sjöstedt i spelaren.