Flera av Jönköpings läns toppolitiker fanns på plats i Rådhusparken för att tala om vad de har för åsikter i LSS-frågan. De senaste åren har det skett neddragningar inom personlig assistens och ledsagning, vilket kan få till följd att människor inte får bestämma över sitt eget liv. Det menar arrangörerna bakom LSS-dagen.
– Vi vill att politikerna ska skärpa sin lagstiftning. Vi har sett att det har blivit försämringar de sista tio åren då ett stort antal personer i kommunen har förlorat sin personliga assistans, säger Malin Waldemarsson, tjänsteman på STIL.
– Vi hoppas att den här typen av event gör att politikerna ser att det finns ett tryck i frågan även lokalt. De tvingas fokusera och läsa in sig på lagstiftningen, säger Jonas Franksson, styrelseledamot i STIL på riksplanet.

Lång tid att ordna ramp
Debattduellerna arrangerades av HSO i Jönköpings län, VIMPA, Kooperativet VIOL och STIL.
– Vi känner oss nöjda med dagen även om vi hade otur med vädret. Det var nog 100 personer här på första debatten, men de droppade av när det började spöregna. Men det är positivt att så många politiker ville komma hit och debattera. De är måna och eniga om att värna LSS-reformen, säger Malin Waldemarsson.
Inom STIL var man däremot missnöjda med att det tog lång tid att få Jönköpings kommun att ordna en ramp så att rullstolsburna kunde ta sig upp på scenen i Rådhusparken.

”Saknas en rutin”
– Vi preliminärbokade scenen i juni, och då fick vi beskedet att det skulle ordna sig när polistillståndet var klart. En tjänsteman på kommunen tyckte att vi kunde ordna det själva, men vi kände att det inte var vår uppgift eftersom vi hade beställt en tjänst. Till slut fick vi hjälp av en avdelningschef som löste det, men det saknas en rutin för detta i kommunen, säger Malin Waldemarsson.
– Det här är en i raden av allt vi möter i vårt otillgängliga samhälle. Att kommunen inte kunde ordna det först är dåligt.

LSS