Under veckan pågår uttagningstävlingar till SM-finalen i plåtslageri över hela landet. Drygt 160 plåtslagerielever från 31 av landets gymnasieskolor kämpar om sex finalplatser.

SM för unga plåtslagare har varit ett givet inslag för sistaårseleverna i över 30 år.

Från Bäckadalsgymnasiet i Jönköping deltar Lucas Engblom, Love Lind, Viktor Hjertstedt och Simon Svensson.

– Det är en lite svår och krånglig uppgift, men min taktik är att ta det lugnt. Jag tycker att det är lagom med tid, säger Lucas Engblom.

Får ge råd

Eleverna har sex timmar i effektiv tid på sig att göra klart uppgiften. Uppgiften i år är att göra ett överbeslag med krans till en skorsten.

Annons

– Det ska byggas så att fåglarna inte kan bygga bo där, förklarar Håkan Petersson, lärare på skolan.

Han har under dagen fått ge eleverna råd om uppgiften de ska göra, men han får inte göra uppgiften åt dem. Eleverna får dessutom använda läroböckerna.

Uttagstävlingarna till SM sker på respektive skola och tävlingsuppgiften utförs i lackerad förzinkad stålplåt och momenten ingår i byggnadsplåtslagarens vardag.

Plåtbeklädnad av tak och fasader kräver god kunskap om matematiska beräkningar, materialkännedom, problemlösningsförmåga och känsla för hantverket. Den exakta uppgiften har varit hemlig fram till tävlingsdagen.

Final 17 mars

Lokala domare utser en vinnare från varje gymnasieskola och bidraget skickas sedan vidare till en central jury, som granskar bidragen. Sex plåtslagare utses och dessa gör upp i finalen den 17 mars på branschskolan PVF Teknikcentrum i Katrineholm.

– Det är hård konkurrens, men det är kul att få delta i tävlingen, tycker Lucas Engblom.

Behovet av utbildade byggnadsplåtslagare är fortsatt mycket stort i hela landet och uppges vara ett yrke med goda framtidsutsikter.

I filmen kan ni se deltagarnas jobb för att nå SM-medaljerna.

SM