Annons

Under natten mellan den 9 och 10 januari jagade två en tredje bil i hög fart på Malmövägen genom centrala Värnamo. Enligt vittnen ska ett flertal skott ha avlossats från en av de jagade bilarna.

Totalt sju kulor ska ha träffat den jagade bilen. Två av kulorna med kaliber nio millimeter gick in i kupén. En ska ha fastnat i en metallstång i nackstödet till höger baksäte och en kula fastnade i ryggstödet till vänster baksäte. Ingen person blev skadad vid skottlossningen.

Enligt åtalet ska de fyra männen ha färdats i bilarna som jagade den beskjutna bilen. Åtalet gällde i första hand försök till mord och i andra hand grovt olaga hot.

Gärningen ska enligt åklagaren ha haft samband med en uppgörelse mellan olika rivaliserande gäng.

"En rad indicier"

– Jag anser att samtliga åtalade ska dömas som gärningsmän. De har agerat tillsammans och i samförstånd genom att beväpna sig, jaga efter och beskjuta målsägandenas bil, och därefter har de tillsammans försökt undanröja bevis, sade kammaråklagare Lisa Hedberg i samband med att åtal väcktes.

Annons

Men Jönköpings tingsrätt delar inte den uppfattningen utan menar att bevisningen i en samlad bedömning inte räcker för en fällande dom.

"Den bevisning som åklagaren har presenterat under huvudförhandlingen bygger på en rad indicier som i vissa delar är försvårande för de tilltalade i målet men det som framförallt saknas är bevisning som binder dem till brottsplatsen vid tidpunkten för skottlossningen. Varken målsäganden eller vittnen har pekat ut dem som gärningsmän och något vapen har inte anträffats", skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Två av männen döms för narkotika- och dopningsbrott.

Läs även: