Jnytt har tidigare berättat om begravningsbyrån Fenix nya metod om att låta askan bli begravd tillsammans med ett träd. Metoden har dock fått Mattias Elofsson på SKKF att reagera.

– Hela idén är olaglig enligt begravningslagen. Tyvärr. Att gravsättas med ett befintligt träd är inte tillåtet i Sverige. Även om Fenix anger att det krävs tillstånd från länsstyrelsen så skulle länsstyrelsen aldrig tillåta detta, säger han och säger att aska efter en människa bara får spridas till havs en bit ifrån land, i större sjöar och i fjällområden.

– Att sprida aska från flera familjemedlemmar på samma fjälltopp är inte heller godkänt eftersom det då räknas som en familjegrav.

Annons

Går på kyrkogård

Mattias Elofsson har nu för avsikt att ta kontakt med Fenix begravningsbyrå och prata om det hela.

– Du kan bli ett träd ändå, på en kyrkogård eller på en gravplats där det finns ett separat träd. Det hela har med griftefriden att göra, att askan inte får skadas. Det är begravningslagen som styr berättar Mattias Elofsson.

Det finns regler och lagar som reglerar hur aska får spridas.
Foto: Janne Wrangberth

Han berättar att det finns andra idéer som också stoppats på grund av lagen.

Inte godkända metoder

– Frystorkning är ett exempel. Det fanns tidigare fem-tio kroppar som lågr nerfrysta i en vanlig frys i väntan på att få okej till frystorkning. Men det finns ingen anläggning som kan genomföra detta. I nuläget finns det i Sverige enbart jordbegravning eller kremering, förklarar Mattias Elofsson.

Här går det att läsa mer om lagstiftning gällande begravning och gravsättning.