Annons

Eleverna på särskolan har under året kämpat sig igenom 30 mil på cykel, 9 mil på skidor/stavgång, ett Vansbrosim och 3 mil löpning. Karin Öhlin är idrottslärare och startade upp projektet tillsammans med några andra lärare.

– Vi började i höstas med Lidingöloppet som vi genomförde i Knektaparken. Under hela läsåret har vi haft Vansbrosimningen som är 3 km, då klasserna själva har åkt till Rosenlundsbadet och simmat. I maj avslutade vi med Vätterrundan på cykel i 30 mil, då var vi bland annat nere vid Vätterstranden där de fick cykla en runda, säger Öhlin.

Eleverna har bara varit positiva till att idrotta mer än vanligt.

– Vi har märkt att många elever har blivit mycket starkare, och många har varit gladare än vanligt när de har fått göra detta, säger Öhlin.

Annons

För att fira att de lyckades bjöd gymnasiechefen, Ulf Andersson, på tårta till alla deltagare och personal. En som var först ut att hugga in på tårtan var Kristoffer Wegestrand.

Vilken sport har varit roligast att utföra?

– Allt har varit lika roliga!, säger Wegestrand.

– Jag tyckte det var roligast att springa, jag har sprungit 4,1 kilometer. Men skidor tycker jag inte är lika kul, säger Lisa Samuelsson.

Egen klassiker i höst

Initiativet till att göra denna klassiker tillsammans med klassen har resulterat i att Sandagymnasiet från och med i höst kommer genomföra en egen klassiker på skolan.

– På Sanda har vi som motto att vi vill ha idrott och studier på alla nivåer. Det här är en fantastisk idé som lärarna på särskolan har jobbat fram. Det är viktigt att eleverna rör på sig eftersom det leder till att de lär sig bättre. I höst kommer vi införa Sanda klassikern där alla klasser kommer att delta, säger Ulf Andersson.