Annons

Programmet kommer visas i SVT på onsdag och redogör bland annat för att socialtjänsten var omedvetna om den utsatta situation Gica levde i.

– Vi har inte fått de rapporterna från allmänhet eller polis, säger Bengt-Åke Torkelsson, sektionschef på socialtjänsten i Jönköping, till SVT.

Uppdrag granskning har sökt upp ansvariga chefer i Jönköpings kommun och de har inte känt till Gicas situation, trots att han levt som hemlös i fyra år och trots att socialtjänstlagen reglerar att det är socialtjänsten som har ansvaret för människor som vistas kommunen. En EU-medborgare får vara i landet i tre månader, därefter måste man kunna försörja sig för att få stanna.

Annons

Funktionschefen på individ- och familjeomsorgen, Annika Åberg, uppger för Uppdrag granskning att det är omöjligt för socialtjänsten att ha koll överallt.

Iréne Linddahl, samordnare för Kyrkhjälpen i Södra Vätterbygden, säger att Gica hela tiden stöttats av dem.

– Vi såg att han satt och somnade på sin plats utanför gallerian. Han blev magrare och magrare. Han åt mindre, han var mer tacksam för kaffekoppen än mackan, säger Iréne Linddahl till SVT.

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app

Läs mer: