Annons

Det var i torsdags som butiken New Yorker i Jönköping fick utrymmas efter att en stickande lukt spred sig i lokalerna. Sex personer fick uppsöka vård efter händelsen.
Efter arbetet med att försöka lokalisera källan kom räddningstjänsten fram till att det kan röra sig om kläder som varit behandlade med ämnet etylenoxid.
En fördjupad analys görs just nu med hjälp av Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), för att bekräfta att det är just etylenoxid det handlar om.
Händelsen har rubricerats som vållande till kroppsskada och arbetsplatsolycka.

Luktar konstigt
Butiken har nu öppet som vanligt men Jönköpingsborna verkar inte ha blivit avskräckta från att handla i butikerna i city.
- Jag tänker inte så mycket på om kläderna innehåller kemikalier. Det kanske man borde göra egentligen, säger Björn Olvbon och tillägger:
- Man vet ju bara när man köper sängkläder hur konstigt de luktar och känns. Sådant måste man ju alltid tvätta innan det används.
Misha Lindberg och Isabel Jofré visste inte att kläder kan vara behandlade med olika typer av kemikalier.
- Efter detta kanske man tänker lite mer på att handla kläder av ekologiskt material, säger Misha.
- Jag är inte orolig. Sådant här händer ju inte ofta, säger Isabel.

Inom sjukhus
Mattias Öberg, docent i toxikologi, säger till P4 Jönköping att gasen som påträffats på New Yorker är otroligt giftig på flera sätt och har aldrig hört talas om att den förekommit i liknande samband tidigare.
- Det är nästan bara inom sjukhus som man använder gasen, säger Öberg till radion.
Enligt honom är gasen cancerframkallande och kan orsaka irriterade ögon och andningssvårigheter.

Jnytt har sökt butikschefen på New Yorker som inte vill svara på frågor eller kommentera händelsen.