Annons

Efter att ha kommit till Dalvik från Rumänien 1989, haft ströjobb som städare och skoltid på Per Brahegymnasiet, är han idag vd för det världsomspännande företag FundedByMe.

- Min karriär började genom att jag hade lite praktik och ströjobb bland annat på Guldfynd och ett städjobb på Elmia. Men mitt första riktiga jobb blev på Proconia Automation AB på Bymarken. Där jag jobbade jag ändå fram till lumpen, säger Daniel Daboczy.

Daboczy gjorde lumpen som kryptograf vid ubåtsflotiljen på Berga. Han började sedan studera Konstvetenskap på Uppsala Universitet. Efter utbildningen kom drömchansen.

IdeasForChange

- Efter utbildningen inom fick jag jobb på Färgfabriken Konsthall i Stockholm. På sex år jobbade jag mig upp från praktikant till konsthallschef för att sedan säga upp mig 2008 och starta min egen webbfirma Dabber AB, säger Daboczy.

Annons

Efter en tid med egen firma startades projektet IdeasForChange, en plattform som samlade in videos med världsförbättrande idéer. Det ledde till det första stegen för FundedByMe som startades snabbt därefter 2009. FundedByMe är en crowdfundingplattform för företag och entreprenörer. Precis som crowdfunding för privatpersoner, arbetar företagen för att få investerare som kan få företaget att växa. FundedByMe kan ses som ett slags kickstarter för näringslivet.

"Ringer hellre ett extra samtal"

- Jag har varit med om många toppar och dalar. Toppar är givetvis när jag blivit omnämnd i tidningar, fått priser, träffat prinsen samt rest världen runt för att berätta om FundedByMe. Dalar är alla gånger när folk inte trott på oss, när vi som underdogs inte sågs kapabla att bygga världsbolag, säger han.

Företaget har hittills fått in 500 miljoner kronor på kampanjer sedan starten 2009. Efter några missöden med en lansering i Mexiko förra året, har de nyligen ingått ett samarbete med en prins i Dubai i och med lanseringen i landet. Företaget finns nu i Dubai, Sverige, Finland, Polen, Malaysia och Singapore.

- Den röda tråden som lett mig hit är att jag inte ger mig. Jag ringer hellre ett extra samtal, jag fortsätter se mig själv som en underdog som måste kämpa i motvind. Jag har också alltid haft ett stort driv för förbättring och förändring, fortsätter han.

Vad för tips kan du ge till framtida företagare?

- Det viktigaste tipset är att viljan är större än idén. Vänta inte på rätt idé, utan starta något, oavsett vad. Men glöm aldrig varför du gör det, när det är tungt så är det viktigt att du minns varför du startade bolaget. Och när du ändå är på jobbet 8-10 timmar om dagen kan du lika göra något vettigt, så satsa på företag som gör världen bättre, inte förstör, avslutar Daniel Daboczy.