Annons

I dagarna kommer rapporter om att de olika partierna inter förrän nu startat sina kampanjer på allvar.

Väljarna har enligt några undersökningar inte ens vetskap om att det ÄR ett EU-parlamentsval den 26:e maj 2019.

Som vanligt är det många som inte bestämt sig, om de ska rösta eller vad de ska rösta på.

Ett val är grunden i vår demokrati. Vare sig valet är på kommun, regional, statlig eller europanivå.

De som är lågavlönade, lågutbildade eller är av utländsk härkomst är de som mest påverkas av politiska beslut. Men det är de som har minst benägenhet att utnyttja sin möjlighet att påverka genom val. Över 60 procent av alla beslut som fattas i politiska församlingar i Sverige , påverkas av beslut som tas på EU-nivå.

ABF har genom sin långa historia varit drivande i folkrörelsearbete för att lära sig om politik och vårt demokratiska system. Man sitter i studielokaler runt om i hela landet för att diskutera, folkbilda sig och varandra. Att bilda sig är ett långsiktigt arbete som aldrig tar slut.

Annons

Inför valet 2018 fick ABF ett uppdrag finansierat av Länsstyrelsen. - Demokrati för alla. Detta var ett demokratiprojekt som riktade sig till nyanlända och lärde ut hur vårt demokratiska system fungerar, både på nationell och EU-nivå. Projektet genomfördes i samarbete mellan ABF Jönköpings län, Länsstyrelsen Jönköpings län, Nässjö, Vetlanda, Jönköping, Gislaved och Eksjö kommuner.

Nu arbetar ABF vidare för att göra en annan värld möjlig för de som mest är berörd av politiska beslut. Vi kallar vår satsning: Gör din röst hörd.

Denna satsning innebär att våra medlemsföreningar kan få hjälp med att starta studiecirklar om EU-valet. Kanske behövs en föreläsare som deltar i en cirkel eller ett av föreningen anordnat möte. Vi kan hjälpa till med cirkelledare för EU-utbildningar eller bistå med material och lokaler som finns i nära anslutning till aktiviteten.

Vi ordnar även en föreläsningsserie under konceptet Gör din röst hörd vid flera tillfällen.

Vi tror att vad det gäller vår demokrati är det inte bara de politiska partierna som har ansvar för detta. Vi ser att ABF och folkbildningen har både skyldighet och en viktig funktion att kämpa för bildning om vårt demokratiska system. Vi uppmanar även andra att verka på samma sätt. En demokrati blir aldrig starkare än om vi är många som är delaktiga i den.

Gör din röst hörd

Michael Lindberg

Ombudsman och Laila Bradling ordförande ABF Jönköpings län.

ABF
Val