Annons

Klimatförändringarna ställer allt på ända. Nu är det hög tid att på allvar börja prata om det allra viktigaste: Hur ska vi leva våra liv i framtiden? Hur kan vi förändra och påverka? Det undrar Patrik Frankes i Grismanifestet Jönköpings teater den 23 april.

Annons

Grismanifestet berör de händelser som har lett fram till den alltmer hotandeklimatkatastrofen och har tagit fabeln till hjälp för att skildra utvecklingen och det lidande som följer i spåren. Samtidigt som pjäsen gestaltarcynism och girighet, frosseri och övermod så skildrar den också människans förmåga att ändra händelseutvecklingen och resa sig mot de krafter som hotar henne.

Berättelsen handlar om en kvinna som i likhet med allt flermänniskor i dag försöker hantera sin alltmer tilltagande oro för miljön och klimatet. Som den kreativa människa hon är skapar hon en väg, eller en kanal, för att få utlopp för sin frustration och sina känslor. Hennes projekt är huvudsakligen ett sätt att hitta ord för all den förtvivlan hon bär på. Och någonstans där mellan orden och i mötet med dem uppstår en kraft och en styrka hon behöver för att komma vidare.

Efter varje föreställning följer ett samtal med publiken där representanter från bl.a. kulturen, miljö- och djurrättsrörelsen diskuterar de frågor monologen väcker.

Jönköping kommun, Naturskyddsföreningen i Jönköping och Scenkonstgruppen arrangerar teaterföreställningen Grismanifestet.