Annons

Grön Flagg är en miljöcertifiering för förskolor och skolor som stiftelsen Håll Sverige Rent står för.

Håll Sverige Rents Grön Flagg är den svenska delen avEco-Schoolssom drivs av. I Sverige har Grön Flagg funnits sedan 1996. Idag deltar närmare 60 länder i hela världen i Eco-Schools och fler länder tillkommer varje år. Nätverket omfattar miljontals pedagoger, barn och ungdomar.Över 2700 förskolor och skolor är med i Grön Flagg i Sverige, vilket gör det till landets största pedagogiska nätverk för en hållbar utveckling.

Grönflaggad förskola

Strandängens Montessoriförskola har flaggat grönt sedan de blev certifierade första gången år 2000 och hunnit arbeta med otaliga teman som rör natur och miljö. Alla teman är införlivade i den dagliga verksamheten och är självklara för både barn och vuxna. De teman som förskolan har hunnit jobba med sedan de först blev certifierade för 16 år sedan är bl.a. kretslopp, närmiljö, livsstil och hälsa, konsumtion, vatten och skräp.

Annons

Barnen går självmant till trädgårdslandet nu på hösten för att skörda persilja, potatis och morötter, som de sedan lämnar till köket för tillagning. Det är många områden som har utvecklats sedan förskolan gick med i Grön Flagg.

Tillagningskök

Maten som serveras har gått från mottagningskök till tillagningskök, med stort fokus på ekologiskt och närproducerat och utan tillsatser. Förskolan har också aktivt arbetat med att ta bort så många gifter som möjligt i barnens miljö, mycket plast har bytts ut till rostfritt och trä. Att vara utomhus är viktigt för allas hälsa och för några år sedan fick Strandängens Montessoriförskola en skolskog tilldelad av Jönköpings Kommun. Där har barnen bl.a. fått lära sig om allemansrätten och djur i vår närmiljö.

20-årsdagen firas med frågesport anpassat för alla åldrar. De yngsta får visa var äppelskrutten ska slängas, i papperskorgen eller komposthinken. De äldre barnen får en mer avancerade sorteringsövning, med papper, plast och metall.

-Var bor masken? frågar Renate, initiativtagare till förskolans arbete med Grön Flagg.

-I trädgårdslandet! ropar barnen i kör för de har ju alla grävt i landet och stött på Herr mask.