Jönköping airport kan andas ut, om flygplatsen behöver statligt stöd så kommer EU inte längre att stå i vägen, tvärt om. EU kommissionen gav under torsdagen grönt ljus för statligt driftstöd till flygplatser med färre än 200 000 passagerare. I Sverige finns det 30 regionala flygplatser som berörs, däribland Jönköping.

Kravet för att slippa undan en prövning av eventuella driftsstöd från skattebetalarna mot EU:s statsstödsregler. Flygplatser med ett så få, relativt sett, få passagerare har svårt att klara ekonomin utan stöd.

Sparar tid och arbete

EU-kommissionären med ansvar för reglerna, Margrethe Vestager, säger i ett pressmeddelande att den nya tillämpningen av reglerna ska spara "tid och arbete" för medlemsländerna.

- Det har under en längre tid funnits osäkerhet kring det statliga stödet till våra regionala flygplatser. Nu har vi fått igenom reviderade statsstödsregler som tydliggör förutsättningarna för att fortsätta driva regionala flygplatser i vårt avlånga land" skriver näringsminister Mikael Damberg (S) i en skriftlig kommentar till TT.

Annons