Annons

Tidigt på morgonen 21 maj greps två män misstänkta för grovt vapenbrott sedan polisen beordrats till en adress i Jönköping.

– Vi fick uppgifter om att männen hade någon form av vapen på sig. De greps misstänkta för grovt vapenbrott, och det är obligatorisk häktning för det aktuella brottet, sade Christian Sörman, förundersökningsledare vid polisen i södra Vätterbygden, då.

”Särskilt farlig art”

Nu åtalas en av männen vid Jönköpings tingsrätt för grovt vapenbrott. Åklagaren menar att brottet ska betecknas som grovt eftersom han tagit emot och använt pistolen på allmän plats och att gärningen ”varit av särskilt farlig art”.

Han ska, i narkotikapåverkat tillstånd, befunnit sig i trapphuset och burit pistolen när han var på väg ut. Pistolen var skarpladdad och i fullt skjutbart skick.

Annons

Vid en husrannsakan i mannens lägenhet hittades ytterligare ett vapen samt ett magasin med skarpladdad ammunition.

Han greps, anhölls och har suttit häktad sedan 24 maj.

Haft vapnet som skydd

Mannen, som är i 35-årsåldern, åtalas även för ett fall av narkotikabrott av normalgraden och ett fall av ringa narkotikabrott sedan han haft narkotika på sig.

I polisförhör har mannen medgett att omständigheterna stämmer, men han förnekar grovt vapenbrott och menar att han haft vapnet som skydd. Han erkänner däremot narkotikabrotten.

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app