Jesper Östlund har tagit över som huvudtränare för Hallbys handbollsherrar efter Kim Shepherd som numera är ungdomsansvarig i klubben. Den nya tränaren och hans lag inleder på lördag årets säsong i allsvenskan.

- Jag tycker det känns jättebra och har kommit in i det ordentligt nu. Killarna har någonstans börjat förstå vad jag vill spela för handboll och applicerar det och tar med sig det ut på banan. Hela organisationen går framåt och hela klubben andas positivt tycker jag, säger Östlund och menar att han har väntat klart nu.

- Jag har väntat länge, nästan ett halvår. Det är riktigt jävla lång tid.

Har det gått fort?

- Jag tycker inte det har gått fort, det var en lång väntan innan jag kom igång här. Försäsongen efter sommaren har gått fort, men innan det har jag väntat ett halvår, om inte längre. Jag skrev på i januari-februari så det var längesedan jag började snegla framåt, det ska bli riktigt roligt och det är bara positiva känslor i gruppen.

Annons

Fokus på försvarsspelet

Jesper Östlund har lagt störst fokus på försvarsspelet.
Foto: Erik Boström

Fokus från Östlund har från start kretsat kring försvarsspelet. Han uppskattar själv att hälften av passen har kretsat kring defensiven.

- Vi har jobbat hårt. I början såg det inte så bra ut, det var lite virrigt och glest och vi tappade kamper och så. Men nu börjar det sitta.

- Det sitter faktiskt lite bättre än jag trodde det skulle göra så här tidigt, vi har kommit en bra bit på vägen. Jag tänkte att förändringarna skulle sitta 2-3 månader in på säsongen och se helt okej ut nu. Men det ser redan bra ut och det är skönt att få ett kvitto på det vi gör. Det fick vi i helgen när vi mötte två handbollsligalag och var med dem ordentligt, det kändes bra.

Vad är nyckeln för att det ska sitta?

- Tydligheten. Vi har en tydlig rollfördelning i försvarsspelet, det är ett mer man-man-koncentrerat än zonförsvar trots att vi spelar sex-noll. Så det handlar om att klara sina attacker och vara jäkligt tydlig i hur man ska göra och det kräver mer av varje spelare. Det är lite större insats för spelarna och killarna börjar fatta det nu, de jobbar lite tuffare och hårdare.

Målsättning

Förra säsongen blev det kval mot Ricoh, målet med nya säsongen är att ta vara bättre.
Foto: Erik Boström

Förra säsongen tog sig Hallby till kval där laget förlorade mot Ricoh. Framförallt öste laget in mål framåt och anfallsspelet har Jesper Östlund inte rört så mycket vid.

- Det är jättemycket saker som var jättebra, det har jag försökt att inte pilla så mycket med. Speciellt anfallsspelet var ju Hallbys signum, de gjorde 800 mål förra säsongen, men släppte in 700 vilket jag tycker är för mycket. Det är där jag lagt resurserna och tiden, på det jag tycker behöver förändras.

- Anfallsspelet och kontringsspelet och spela med mycket fantasi framåt har jag inte klampat in på alls. Små detaljer pratar vi om i anfallsspelet, men strukturen får sitta kvar. Det har jag varit tydlig med, defensiven ändrar vi på, men anfallet fortsätter vi med, för det såg bra ut tycker jag.

Att som tränare ta över ett lag som kommer från en bra säsong, vad finns det för svårigheter?

- Det är klart att det finns svårigheter i alla typer av utmaningar. Skulle man ta ett lag i botten finns det en viss utmaning, ett mittenlag en typ av utmaning och nu blev det ett tidigare topplag. Klart det är speciellt på ett sätt, men jag ser bara positiva signaler från hela deras prestation förra säsongen. Klart vi ska ta med oss det, den var kanon. Killarna gjorde en bra säsong och snuddade på elitseriespel, men är skithungriga på ännu bättre. Sen är det klart att det är lite högre press på mg, men jag tycker det är roligt. Hellre det än att veta att vi är på plats 7-9 och kommer inte stå i historieböckerna.

- Jag vet att får vi ihop det kan vi vara med och tampas på riktigt där uppe. Förra säsongen gjorde de en säsong som man kan förvänta sig och de var tippade att komma i toppen och infriade de förväntningarna och tog en kvalplats. De var med och gav Ricoh en match i kvalet.

Vad är målsättningen nu?

- Vi ska vara bättre, sen vad det innebär får vi utvärdera efteråt. Är det fler poäng, högre placering, vinna en kvalmatch till, vinna två kvalmatcher till eller komma etta i serien? Vi ska känna att vi tagit ett kliv och hur stort det blir återstår att se, säger Östlund och nämnder två klubbar han tror kommer tillhöra toppen:

- OV Helsingborg och Varberg av de utomstående lagen är nog starkast. Sen är det ett block på 4-5 lag som kan vara med om de får en fullträff, även om jag inte tror att någon av dem är seriesegrare. Men 4-5 lag kan nå kval och så tycker jag vi är väl jämna med Helsingborg och Varberg. Det handlar om vilka som får till det bäst, de är favoriter och vi slår underifrån. Men jag tror vi har alla möjligheter att tampas på riktigt, avslutar Jesper Östlund.