Annons

För Andreas Ekfeldt, Vättersnäs, har fisket utvecklats från en hobby till väl planerat allvar, från kvantitet till kvalitet. Men det började som för många andra.
– Det var under ett sommarlov, jag tror det var när slutade tvåan, som jag fick gå på en metarskola som Huskvarna Sportfiskeklubb hade under en vecka i Huskvarnaån, berättar Andreas Ekfeldt.
Han fortsatte inom klubben och var själv ledare för metarskolan när han var 15 år. Förr fiskade han så ofta han hade möjlighet och lyckades dra upp några riktigt stora firrar. Intresset för artjakt väcktes kring 2003.

Över storfiskvikt
Det handlar då om att dra upp fiskar över en stipulerad storfiskvikt. Det är ingen enkel match och de flesta har problem att klara av 10-20 arter. För det rör sig om verkligt stora exemplar av varje art. Som exempel kan nämnas att gränsen för abborre går vid 1,6 kilo, gös vid 7,0 kilo och gädda vid 12 kilo.
– När jag tog de första fem till åtta arterna var det bara ett allmänt intresse för att fånga stora fiskar.
Redan 2007 kom han upp i imponerande 20 arter och 2011 passerade han 40 arter, även då som den tredje i Sverige genom tiderna. Och i år nådde han alltså 60 olika arter. Det handlar om både insjöfisk och fiske utmed kusterna. Det sistnämnda kräver både god kunskap och planering samt gott om tid.

Djuphavsfiske
Flera arter har han fångat på 350-400 meters djup. Vid djuphavsfisket ger han sig ut cirka åtta landmil, vilket tar sin tid och kräver extremt bra väder. Enbart ankringen blir speciell, då han släpper ankaret omkring en kilometer från den planerade fiskeplatsen och driver dit. Det kan krävas flera provankringar.
– För att fånga unika arter krävs det både tid och envishet. I april i år tog jag en havsabborre - det är tre år sedan någon registrerade en sådan senast. Jag har kämpat hårt för att få den, ungefär tio pass per år de senaste fem åren.
Bland de arter han har dragit upp finns en del som man kanske inte väntar sig finna vid den svenska kusten, som vitrocka och klorocka. Samt fyra olika hajarter - pigghaj, blåkäxa, småfläckig rödhaj och håkäring.
– Håkäringen på 40 kilo är jag riktigt stolt över.

Släpper tillbaka dem
Han släpper tillbaka de allra flesta fiskarna i sin artjakt, något som fungerar bra om man har rätt kunskaper och utrustning för att inte skada dem.
De tre senaste arterna han har fångat är hornsimpa, taggmakrill och brunsnultra.
Men hur många arter finns det egentligen i de svenska vattnen?
– I Sverige finns det 70-75 att registrera.
När blir det 70 för din del?
– Någonstans långt fram i tiden, som ett livsmål. Fram till nu har jag tagit ungefär fem arter per år. Om jag lyckas med 2-3 per år nu är jag ganska nöjd med det, säger Andreas Ekfeldt, som hunnit bli 38 år.
Så 70 olika arter verkar inte vara ett orimligt mål.