Annons

Michael Gyansah, som ursprungligen är från Ghana men som bott i England i många år, mötte sin fru 2011 i samband med en semesterresa. De flyttade ihop i Sverige i juli samma år.

Foto: Rebecca Carlsson
Foto: Rebecca Carlsson
Foto: Rebecca Carlsson
Foto: Rebecca Carlsson
Foto: Rebecca Carlsson
Foto: Rebecca Carlsson
Foto: Rebecca Carlsson
Foto: Rebecca Carlsson

– Jag trodde inte att det skulle bli några problem att hitta jobb, eftersom jag pratar engelska. Men att jag inte kunde svenska tillräckligt bra ställde till det och jag var utan jobb i ett år, berättar Michael Gyansah.

2012 fick han ett sommarjobb, och sedan hanka han sig fram på arbetsmarknaden. Men han hade en dröm: Att bli personlig tränare.

Vann drömutbildning

Träningen hade alltid varit en naturlig del av Michael Gyansah vardag. Han har alltid älskat fotboll och efter en jobbig jobbintervju brukade han gå ut och springa för att bli av med dålig energi.

– Plötsligt berättade min flickväns mamma att Nordic Wellness hade en tävling där vinnaren fick en personlig tränar-utbildning värd 80 000 kronor plus en anställning på gymmet, berättar Michael Gyansah.

Tio personer från Sverige togs ut och han trodde inte att han hade någon chans. Men så kände han att om han bara så hade en procent chans, så var det värt det. Han gav allt – och vann.

– Det kändes otroligt. Jag trodde inte att detta var möjligt!

2015 var han färdig personlig tränare och jobbade på Nordic Wellness.

– Mitt största problem var att jag kunde träna tio personer, men se att bara en person utvecklades. Då väcktes tankarna på att starta eget.

Annons

Vill ha det på heltid

Lösningen blev att starta en egen firma. Han byggde ett gym i garaget i Bankeryd och driver det egna företaget parallellt med att han jobbar heltid på ett lager på Torsvik.

– Jag försöker vara en kreativ tränare och har utrustning som kan användas till flera olika övningar. Jag jobbar som personlig tränare en timme om dagen tills jag har tillräckligt med personer så jag kan köra det på heltid. Mer än en timme om dagen klarar jag inte just nu eftersom jag jobbar heltid och också vill ha tid för familjen, berättar Michael Gyansah.

Han vill vara helt säker på att kunna driva verksamheten på heltid innan han tar klivet, så att det inte blir en press.

– Ju fler personer jag tränar, ju mer har jag kunnat investera i utrustningen i gymmet. Jag gillar att kunna bestämma hur och vad när det gäller träningen. Jag pressar ingen och den som vill ta paus får det. Jag känner mig bättre som person när jag ser andra lyckas med sin träning, säger Michael Gyansah.

En del personer som han tränar tar ibland pauser, men det är tio personer som han just nu tränar regelbundet.

Vill göra skillnad

Michael Gyansah känner stor tacksamhet gentemot sin sambos föräldrar för att ha lyckats komma så långt som han har.

– Jag är glad att sambons mamma pushade mig att söka till tävlingen. Hennes pappa ser jag också upp till mycket då han lyckats nå toppen av sin karriär trots att han inte hade utbildning. Han visar att man kan lyckas om man jobbar hårt för att nå sina mål.

Michael Gyansah säger att det för honom inte handlar om pengar. För honom handlar det om att göra skillnad i någon annans liv.

– Vill du ha en förändring i ditt liv så kan du också få det. För inte så länge sedan var jag arbetslös och kunde knappt betala räkningarna. Jag vill inte tro att det är ödet, det är hårt jobb och en målmedvetenhet som har fått mig dit jag är i dag.

Senaste nytt - ladda ner Jnytts app du också

Se Michael Gyansah visa gymmet i garaget i filmen.

Michael Gyansah

Familj: Flickvännen Sara Thunell, en dotter på 2,5 år och ett barn på väg och som är beräkn..

Michael Gyansah

Familj: Flickvännen Sara Thunell, en dotter på 2,5 år och ett barn på väg och som är beräknad att födas om två månader.

Bor: Bankeryd.

Drivkraft: Att se andra utvecklas.

Dröm: Att kunna jobba som personlig tränare på heltid i den enskilda firman.

gym
Gym