Under lördagen håller Niklas Wallenborg från Stockholm vernissage och inleder därmed vårsäsongen på Konstväggen. Han kommer även att komma tillbaka vid ett senare tillfälle i samband med SmåLit.

– Det känns spännande med konst på ett bibliotek då personer som kommer till ett bibliotek är personer som inte kommer hit för att titta på konst i första hand, säger Filip Zezovski Lind, konstintendent på kultur- och fritidsförvaltningen.

– Jag ville ställa ut på Konstväggen eftersom jag tyckte att det var en spännande plats. Jag jobbar dessutom väldigt textbaserat och då passade det bra att vara på ett bibliotek, säger Niklas Wallenborg.

Våg från Asien

Hans konstverk består av 96 pappersark med citat från filmer kopplade till någon större katastrof. Ytterligare 42 sidor med citat kommer från böcker och dessutom finns det A4-ark där besökare själva kan måla eller skriva i sin egen version av framtidens Jönköping.

Annons

Niklas Wallenborg jobbar mycket med science fiction i sin konst och han märker hur det skett en förändring genom åren.

– Förut handlade det mycket den vita mannens fantasi, men nu ser vi en stor våg av science fiction från Asien. Innehållet har också varierat genom åren och handlar om vilken värld vi lever i. Det speglar våra rädslor. På 1960-talet fanns en rysskräck och en rädsla för ett atombombskrig, vilket också märktes i böcker och i filmer, säger Niklas Wallenborg.

”Finns ett behov”

Han berättar att 2000-talet präglats av naturkatastroffilmer, i stil med ”The day after tomorrow”.

– Nu är vi rädda för naturkatastrofer, den globala uppvärmningen, en ekonomisk kollaps och ett nytt krig med tanke på vilka som sitter vid makten. Att Trump sitter vid makten är lite science fiction i sig, säger Wallenborg, som tror att det finns ett behov av science fiction i vardagen och att det är därför det fått sig ett uppsving.

– Tekniken går så snabbt i dag att man knappt hinner med om man inte är expert inom ämnet. Då är det skönt att luta sig tillbaka och ta del av en berättelse.

Konstväggen tillkom i samband med renoveringen och nyöppnandet av stadsbiblioteket hösten 2..

Konstväggen tillkom i samband med renoveringen och nyöppnandet av stadsbiblioteket hösten 2016. I biblioteksmiljön exponeras konst och konstnärskap i en publik kontext.

Kommunen har fått in 50 ansökningar från konstnärer som velat ställa ut på biblioteket. Konsten kommer att variera under året.

Konstnärerna som kommer att medverka under året är: Niklas Wallenborg, Stockholm, Marcus Appelberg, Mölndal, Annika Holmér, Stockholm, Anna Torasova, Jönköping, Emma Vo, Stockholm, Carolin Lindqvist, Hamburgersund, Laila Björnham, Jönköping, och Sofia Olsson, Jönköping.

Konstnären Niklas Wallenborg inleder vårsäsongen på Konstväggen på Jönköpings stadsbibliotek.
Foto: Rebecca Staf

Här är konstnären Niklas Wallenborg och Filip Zezovski Lind, konstintendent på kultur- och fritidsförvaltningen, i färd med att sätta upp pappersark med citat från böcker och filmer på en tom vit vägg på Jönköpings stadsbibliotek.
Foto: Rebecca Staf

Citaten på väggen är från böcker och filmer och speglar dåtiden och nutidens rädslor.
Foto: Rebecca Staf