Annons

I helgen är det dags igen för världscuptävlingar i längdskidor i Sverige. Men inte i Falun eller i norra Sverige – utan i Ulricehamn. Därmed behöver Jönköpingsborna bara åka några mil västerut för att se världsstjärnor som Charlotte Kalla, Marit Björgen och Marcus Hellner i aktion.

– FIS (Internationella Skidförbundet) frågade om Sverige ville arrangera en tävling till utöver Falun, och några från Ulricehamns IF uppmärksammade detta. Flera orter var intresserade, och Ulricehamn fick det mycket tack vare en stark ansökan. Beskedet kom i september 2015, så man har haft väldigt kort tid att förbereda sig, konstaterar Henrik Severed.

Severed finns med i styrgruppen inför tävlingarna och kommer att ha rollen som mediachef.

”Bästa möjliga service”

– En kollega, som är engagerad i organisationskommittén, frågade om jag var intresserad, säger Severed, som till vardags jobbar som kommunikatör på Jönköping Energi.

Annons

– Det handlar främst om att planera för och välkomna ungefär 150 journalister och fotografer och ge dem bästa möjliga service och arbetsförutsättningar. Utöver det tillkommer ungefär 50 personer från tv- och radiobolag, och det är glädjande att SVT:s Vinterstudion kommer att ha sin studio på plats.

Större tävlingar är inget nytt för Severed, som även har varit med i arrangörsgruppen för skid-VM i Falun 2015 och både SM och EM i mountainbike i Jönköping och Huskvarna.

Stort intresse

Intresset för tävlingarna är stort. Närmare 50 000 biljetter har sålts, så det kommer att bli storpublik utmed spåren på Lassalyckans fritidsområde.

– Det kommer att bli en riktig folkfest. Ett av de starkaste skälen till att tävlingarna hamnade i Ulricehamn är upptagningsområdet, många kan åka över dagen. Det är också ett bevis på att det går att arrangera stora tävlingar även i södra Sverige, säger Henrik Severed.

Snötillgången är säkrad. På lördag är det individuella tävlingar och på söndag väntar stafetter på en fem kilometer lång bana.

Lassalyckans fritidsområde ägs och drivs av Ulricehamns kommun som har gjort investeringar i spåren som har breddats för att hålla världscupstandard. Det har även byggts tillfälliga läktare så att alla får plats.