Annons

Under sommarens fotbolls-EM var Daniel Malmberg fotograf och fanns på plats på bland annat svenska matcher, invigningsmatchen och finalen.

– Det var overkligt, allt är extremt annorlunda. Det gällde att vara på plats i arenan 4 timmar innan match. Sen var det så många fotografer så vi blev uppdelade i tre grupper om vilka som skulle få välja fotoplatser först.

När fick du välja plats?

Annons

– Det var olika, när Sverige spelade var vi svenska fotografer i den första gruppen. Men samtidigt har de stora byråerna AP och Getty sina egna kösystem.

"Jag var helt fast direkt"

Förutom EM-turneringen i somras har Malmberg fotat SHL och fotbollsallsvenskan, ofta i Kinnarps Arena eller på Stadsparksvallen. Han har varit på fotbolls-EM för damer, NHL och även fotat Jönköping Spartans, bland mycket annat.

– Jag började fotografera innan de digitala kamerorna fanns och jag har nog någon talang för jag fick tidigt höra att jag var duktig. Efter några års uppehåll så följde jag med NBS (North Bank Supporters) till Malmö för några år sedan. Och så 2008 fick jag provjobba med Elitserien som det hette då, och jag var helt fast direkt.

Vad är det svåraste med att fota sport?

– Jag brukar säga att sportfoton är avancerade gissningar, det är en oerhörd fördel att kunna sporten och veta hur lagen spelar. Men även veta vad tidningarna vill ha för typer av bilder, och så ska man ha lite tur också. Så att inte domaren kommer i vägen och sådär, avslutar Malmberg.

Bilderna finns att se i Scandinavian Photos lokaler i Bankeryd till och med den 31 januari.