På fredag inleds rättegången mot den man som är misstänkt för fyra mord, två fall av grov mordbrand och flertalet fall av bedrägeri.
Jnytt har talat med en av personerna som ska ha blivit lurad av mannen.
Mannen, som vi genom texten kallar Tony, gav den misstänkte 170 000 kronor som han ville skulle tvättas. Men något gick snett och männen bestämde träff i centrala Jönköping, där skulle Tony få tillbaka sina pengar. Han fick dock bara 70 000.
Tony har tidigare suttit i fängelse i två år för ekobrott. Han har också suttit häktad misstänkt för såväl misshandel som vapenbrott – men han friades i båda fallen. …

”Har blåst staten”
– Jag har blåst staten, och jag fick mitt straff. Men jag har aldrig blåst personer som han har gjort. Det som stör mig är att han kallas företagare, han är en bedragare som blåser folk.
I samband med det mötet sa den misstänkte mördaren att han behövde "hjälp att rensa bort några människor".
– Jag träffade honom och ville ha mina pengar. Jag fick tillbaka 70 000, jag trodde att jag skulle få tillbaka alla pengar. Jag blev förbannad, då sa han bara att han visste vem jag var och att jag hade kontakter, han sa att han ville ha hjälp med att rensa bort människor. Jag sade att det inte var aktuellt speciellt som han inte ens betalat tillbaka skulden, jag sa även till honom att du har tre dagar på dig att betala tillbaka pengarna annars blir det problem.
Efter mötet åkte Tony utomlands, när han kom tillbaka ringde han den misstänkte mördaren men telefonen var avstängd.…

Ville få dem undanröjda
– Det var innan jag visste att han var häktad, så jag trodde att han hade blåst mig.
Kort därefter läste han en artikel om att en företagare var gripen misstänkt för mord.
– Då tänkte jag, fan, det var det här han ville. Att jag skulle avrätta dem, säger Tony.
Tony blev orolig då han förstod att den misstänkte mördaren var häktad – han visste att det skulle innebära problem även för honom.
Han förstod att det här skulle innebära att tre av hans vänner skulle ringa för att avkräva Tony pengar. De tre vännerna hade på Tonys inrådan investerat pengar hos samma man. Totalt rörde det sin om drygt 1,2 miljoner kronor.
– De här killarna, de är kriminella, de ville tvätta pengar. Jag visste att han omsatte mycket pengar och att han är skicklig på att tvätta pengar.
Har du sagt det här till polisen?
– Ja, jag har varit på förhör, jag blev kallad som vittne. Jag sa att vi träffades och att han räckte över pengar till mig. Men jag sa att jag inte visste vad som hänt. Jag visste inte att han brände folk. Jag sa inte att jag visste att han var skyldig fler människor pengar. Polisen ville att jag skulle vittna, men jag vill inte det. Det finns redan så många vittnen så jag tycker inte att jag behöver.
Tony säger att han inte kommer att följa rättegången på plats, han vill inte bli irriterad på den misstänkte.
– Jag kommer följa det via media. Jag hoppas han får livstid, säger Tony.

…Åklagaren tyst……
Jnytt har varit i kontakt med åklagare Pernilla Törsleff som inte vill kommentera ärendet vidare.…
– Jag har ingen mer kommentar i det här ärendet. Nu måste vi få arbetsro, sa hon.
Men är det fler än de som tagits upp i stämningsansökan som har gjort affärer med mannen?
– Det vill jag inte kommentera.
Är ni medvetna om att mannen ska ha försökt få någon annan att döda paret i Norrahammar?
– Som sagt, inga kommentarer.

Fotnot: Tony heter egentligen något annat.