Fakta Claes Ribendahl
Ålder:
56.
Bor: Utanför Angerdshestra.
Familj: Ensamstående.
Yrke: Idrottslärare.
Klubbar som spelare: Hallby, Jönköpings Södra, Lugi, Vaggeryd.
Främsta meriter: Ett SM-guld, ett silver, 107 landskamper.
Intressen: Allmänt intresserad av det mesta.

Som ung höll Claes Ribendahl på med både handboll och fotboll. Han började spela handboll i Hallby som 12-åring, men bytte ganska snabbt till Jönköpings Södra där han hade Bertil "G-Man" Gustavsson som tränare.
- Jag fastnade för handbollen efter ett tag, jag tror det var någon gång i 20-årsåldern, säger Claes. Jag var rätt okej, men var inte så stor och utvecklingen kom lite senare än för en del andra. Jag var 17-18 år när jag blommade ut.
1975 gick flyttlasset till Lund, där det blev spel med Lugi i högsta serien.
- Jag hade många anbud, men de verkade seriösa och var mest intresserade av mig.
Tiden i Lugi blev framgångsrik. Ribendahl växte snabbt ut till lagets stora stjärna och blev en matchvinnare. Under fem av sex säsonger placerade sig laget bland de fyra bästa som på den tiden gick till SM-slutspel. 1980 var han med och vann klubben första - och hittills enda - SM-guld. Det blev dessutom ett silver samt en semifinal i Europacupen.

"Var genombrottsstark"
Claes minns tillbaka på tiden i Lugi med glädje.
- Jag kom in i det fort, och vi hade en fantastiskt bra gemenskap.
Vad var dina styrkor som spelare?
- Jag var rätt genombrottsstark, hade bra blick och ett hyfsat handledsskott.
1981 flyttade Ribendahl hem till Jönköping och Hallby igen. Säsongen 1984/85 kvalade laget till högsta serien, men lyckades inte ta steget upp.
- Det var ganska tungt. Vi hade ett bra lag och tappade några av de bästa spelarna när det inte blev något avancemang.


Claes Ribendahl är den bäste handbollsspelaren från Jönköping genom tiderna. På meritlistan finns bland annat ett SM-guld från tiden i Lugi. Foto: Peter Gustafsson

Claes spelade 107 landskamper under karriären. Han blev snabbt en av de bärande spelarna även i landslaget, och deltog i två världsmästerskap - 1978 och 1982. Men under Ribendahls tid som aktiv var Sverige aldrig med och slogs om medaljerna i de stora mästerskapen.
- Våra spelare var inte proffs, medan länder som Polen, Sovjetunionen och Östtyskland hade armélag. I perspektiv till hur det såg ut då var våra placeringar inte så dåliga.

Två knäskador
Misstänker du dopning?

- Det fanns de som växte fram fort som man hade sina misstankar mot.
Claes Ribendahl drabbades av två allvarliga knäskador under karriären. Båda gångerna slets såväl korsband som ledband och menisk av. Första skadan kom i samband med en match med Lugi säsongen 1976/77.
- Jag spelade åtta veckor efter att jag hade släppt gipset, det var alldeles för tidigt. Det blev förslitningar, och jag har ont av skadorna än i dag.
Andra skadan inträffade under VM 1982.
- Att jag blev skadad där var en besvikelse, jag var egentligen som bäst då.
Claes fortsatte att spela handboll tills han var 38 år, de två sista säsongerna var han spelande tränare i Vaggeryd.
- Sedan ville jag inte stå i vägen längre för dem som kom underifrån. Men jag såg det som en självklarhet att fortsätta som tränare, jag tyckte att det var kul. Det hade blivit en tomhet annars. Man saknar inte kon förrän båset är tomt...
- Genom att jag har fortsatt som tränare saknar jag egentligen inte någonting från tiden som spelare. Det är fortfarande kul att komma in i omklädningsrummet och tugga lite. Det är roligt att se när unga spelare lyckas, när det sker en positiv utveckling. Det är det roligaste med att leda ett lag, är det man strävar efter som tränare.


De två senaste säsongerna har Claes Ribendahl tränat Cyrus tillsammans med Hasse Waern, i mitten. På bilden ses även lagledaren Johan Hallenborg. Foto: Arkiv/Daniel Hultqvist

"Har fått vara med om mycket"
Ribendahl har tränat Hallby i flera omgångar, har varit två år i Borås och under två sejourer under 2000-talet har han basat för Cyrus T/S. Han förde upp klubben till allsvenskan, där det emellertid blev respass till ettan den gångna säsongen.
- Jag var på väg att sluta med handbollen innan jag tog över Cyrus första gången år 2000, men Owe Andersson övertalade mig att skriva på för dem.
Vad har handbollen gett dig?
- Det har blivit en livsstil, jag tänker faktiskt inte så mycket på det. Men jag har många kamrater kvar från tiden som spelare. Jag har även fått vara med om mycket, har besökt oerhört många länder tack vare handbollen. Jag ångrar absolut inte att jag valde att satsa på det.
Under åren i Lund studerade Claes Ribendahl till idrottslärare, och sedan 1985 är han verksam som det på Stadsgårdsskolan på Råslätt. Det skulle inte förvåna om det står handboll på schemat en och annan lektion där.