Annons

Annons

Idag är det dags! Efter nötande av manus står Hanna Schön äntligen på Spiras scen i kväll i rollen som Bitterfittan i monologen som bygger på Maria Svelands bok. Det är en tillsynes lugn skådespelare som träffar Jnytt under fredagen, ihop med regissören Nora Nilsson.
– Det känns fantastiskt roligt, det är en utmaning, konstaterar Hanna, som känner sig lugn inför premiären av den en timme långa föreställningen där det bara är hon som kommer att stå på scenen.

Redo för premiär!

Bitterfittor behövs
Ordet bitterfitta är ett ord som många tvekar inför att ta i sin mun. Det är inget positivt ord. Nora förklarar vad en bitterfitta är för henne.
– Det är en person som är jävligt jobbig men som behövs.
Föreställningen handlar om Sara som är tvåbarnsmamma och har varit gift i sju år. Plötsligt känner hon att hon måste åka iväg på en charterresa, helt ensam. Bort från alla krav, måsten och bilder av hur hon ska vara som mamma. Bort från könsrollerna.
– Nu är jag tillbaka från min andra mammaledighet, så jag är på något sätt i den situationen, säger Hanna.

En föreställning för alla
Både Hanna och Nora tycker att föreställningen behövs i Sverige. Och framförallt här i Jönköping där till exempel papporna är" typ Sverigesämst på att ta ut sina pappadagar". Men föreställningen är inte bara för den som är mamma eller pappa. Den passar alla.
– Alla har något här att göra. Det handlar om att leva tillsammans med andra och det är ju ganska svårt, avslutar Hanna Schön.