Annons

I förra delen av Jnytts artikelserie, ”Stafetten”, fick ni läsa om Staffan Fagerlind – en av de drivande krafterna i Jönköping Spartans Cheer. Han lämnade över stafettpinnen till Kristian Andersson, som därmed är nästa person att intervjuas.

Fakta om Kristian

Namn: Kristian Andersson

Ålder: 40

Familj: Sambo och två barn

Yrke: Projektering..

Fakta om Kristian

Namn: Kristian Andersson

Ålder: 40

Familj: Sambo och två barn

Yrke: Projektering/ försäljning på Kontrast group samt grundare av lunchnätverket LunchIn.

Intressen: Att gör sådant som andra säger är omöjligt.

Beskriver sig som: Kreativ, naiv och eftertänksam men impulsiv.

Annons

Kristian Andersson beskriver sig själv som en kreativ, eftertänksam och naiv person. Han säger att den sistnämnda egenskapen har varit viktig för att ta sig framåt i livet.

– Jag ser inga hinder på vägen. Det innebär att jag inte begränsar mig, utan vågar chansa, säger han.

Och kanske är det just det som gör att Kristian i dag kan titulera sig som grundare till vad som möjligen är Sveriges mest snabbväxande nätverk där människor möts på riktigt – Lunchin.

Sedan 2008 har han varit en flitig användare av den webbaserade nätverksplattformen Linkedin. De första åren möttes han dock ofta av misstänksamma svar på sina kontaktförfrågningar.

– ”Vem är du?, Vad vill du? Vi har ju aldrig träffats?”, var vanliga svar, berättar han.

Men 2017 började det dyka upp nätverkstrådar på forumet och det blev helt plötsligt okej att ta kontakt med personer utan att man hade träffats offline. Linkedin blev äntligen så som Kristian alltid hade tyckt att det skulle vara.

Kristian Andersson tog nätverket Linkedin ut i det verkliga livet.
Foto: Alexandra Locking

Allt började med en lunch

En av Kristians Linkedin-kontakter från Stockholm hörde av sig när han skulle flytta till Jönköping. Han sökte ett säljjobb och frågade om Kristian kände till någon som letade säljare. Det gjorde han inte. Däremot lade Kristian ut hans förfrågan på sitt nätverk på Linkedin. Inlägget fick stor spridning och många tips trillade in.

Det hela resulterade i en gemensam lunch i Jönköping den 15 juni 2017.

– Vi pratade om allt sådant som man pratar om på Linkedin. Jag kände att det gav mig väldigt mycket och tänkte att det måste finnas fler som vill uppleva samma sak – att träffa sina Linkedinkontakter i verkliga livet, säger Kristian Andersson.

Redan samma kväll startade han den första Lunchingruppen.

– Fem minuter senare hörde en av mina Linkedinkontakter, Per Eklöf, av sig och undrade om han fick köra samma grej i Göteborg. Det fick han absolut. Det slutade med att vi skakade hand på att köra konceptet tillsammans.

Och fler grupper har det blivit. Konceptet har spridit sig som en löpeld och i dag består Lunchin av 371 grupper fördelade på 65 länder.

– Lunchin har startat i Nigeria, Förenade Arabemiraten, USA, Australien, Pakistan och Indien för att nämna några. Det är ganska häftigt.

Men Kristian vill inte att idén ska bli hans grej. Det är viktigt för honom att det bygger på allas medverkan.

”Skapas enorma möjligheter”

Idén är enkel. Det hela går ut på att föra samman personer som vill nätverka med varandra över en bit lunch. Medlemskap i Lunchin-grupperna är gratis, däremot står var och en för kostnaden för sin egen lunch. Varje grupp består av en ambassadör som välkomnar gruppen.

De restauranger som besöks av nätverket betalar en mindre avgift för detta.

– Jag själv brukar delta två till tre gånger i månaden. Man träffar likasinnade och oliksinnade. Det skapas enormt mycket möjligheter genom dessa möten, säger Andersson.

Han understryker att alla är välkomna, oavsett om man har jobb, är student eller pensionär.

– Alla människor har ett värde att dela med sig av. I dag byter man tjänster så ofta så ena dagen kan en person du träffar vara din kund och nästa dag är det din leverantör. Det kan uppstå en oändlig lista med fördelar av de här mötena.

Varje torsdag anordnas lunchträffar på Huskvarna stadshotell och på fredagar sker mötena på restaurang Djungel thai i Jönköping. Antalet medverkade på träffarna varierar men snittet ligger på cirka 12 personer, enligt grundaren.

– Det ger givetvis en skön energi när vi är många på luncherna, men värdet av mötena är detsamma oavsett om man är två eller 87 personer, som vi har varit som mest.

Huskvarna stadshotell är en av Lunchins mötesplatser.
Foto: Alexandra Locking

En personlig resa

Det är tydligt att Kristian tycker om att träffa människor och han berättar att han ofta beskrivs som en mycket social person. Men så har det inte alltid varit.

Som barn var han väldigt tyst och tillbakadragen. Han växte upp i det lilla samhället Grimsås i Tranemo kommun tillsammans med sina föräldrar och två småsyskon.

– Jag fick ofta höra hur blyg jag var och det tyckte jag inte om. Ju oftare jag fick höra det desto värre blev det. Det satte sig rätt hårt faktiskt.

Vändningen kom när han började på musikgymnasium i Gislaved.

– Det blev en nystart för mig. Den där pushen ut i det okända var oerhört viktig för min utveckling.

– Efter gymnasiet gjorde jag som alla andra i Grimsås. Jag spelade fotboll och jobbade på lager.

Men efter ett antal år med alldeles för många timmar på bänken i Grimsås IF A-lag blev det flytt till Jönköping och studier på Tekniska högskolan. Där träffade han Bärre Johanssen och Rickard Vidlund som han 2004 startade belysningsföretaget Kontrast Group tillsammans med.

I dag arbetar Kristian med projektering och försäljning på företaget och kombinerar sin tjänst där med arbetet på Lunchin.

På frågan om vad han tycker om att göra på fritiden skrattar han. Det finns nämligen inte så mycket fritid att tala om. Men Kristian trivs med det.

Han säger att han laddar sina batterier hos sin familj och sina vänner. Kanske hinner han också med ett serieavsnitt på tv i veckan.

Ibland kan han ångra att han lade fotbollsskorna på hyllan. Ungdomsdrömmarna om en lysande fotbollskarriär gjorde sig bland annat påminda i samband med fotbolls-vm i somras.

– Jag har säkert en ganska tillrättalagd bild av hur bra jag var på planen, vilken förmodligen är helt fel, säger han och skrattar.

Stafettpinnen lämnas över

Slutligen ber jag Kristian Andersson nominera den han tycker ska bli nästa person att intervjuas. Valet faller på Patrik Svedberg.

– Jag nominerar honom dels för att han är en genuint trevlig och skönt avslappnad människa och dels för att han är fantastisk fotograf. Men framförallt för att jag tycker att The broccoli tree-storyn är oerhört fängslande och vore som klippt och skuren för en kortfilmsdokumentär. En dokumentär som jag tror skulle få många från världens alla hörn att vilja besöka vackra Jönköping – som tyvärr saknar The broccoli tree. Men det skapar ännu mer mystik: vem sågade ner det och varför?

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app
Relaterat: "Det här ger mig en oerhört stor glädje"
Relaterat: Jobbet är rena lyxen för Maria
Relaterat: Hon har Jönköpings tuffaste uppdrag
Relaterat: Så vill han rädda Jönköping
Relaterat: Från avvisad till världsberömd
Relaterat: ”Man måste våga följa sin dröm”
Relaterat: Hjälper stressade att komma tillbaka
Relaterat: Hjälper andra – efter tuffa uppväxten