Annons

Fakta om Philip

Namn: Philip Wiström.

Ålder: 26.

Bor: Centrala Jönköping.

Familj: Flickvän.

..

Fakta om Philip

Namn: Philip Wiström.

Ålder: 26.

Bor: Centrala Jönköping.

Familj: Flickvän.

Position: Mittback.

Klubbar i karriären: Turebergs IF, Sollentuna FK, IK Frej, Jönköpings Södra.

Intressen: Amerikansk fotboll, ekonomi och börs.

Aktuell: Skrev i november på ett treårskontrakt med J-Södra.

Philip Wiström bestämde sig efter den senaste säsongen för att lämna IK Frej för spel med seriekonkurrenten J-Södra.

Annons

– Jag kände efter fem år att jag behövde något nytt, en nytändning. Jönköping har jag följt ganska noga, och jag har alltid sett upp till deras sätt att spela fotboll. I och med att ”Bränna” (tränaren Andreas Brännström) kom var det ett bra skede att komma in i det. Klubben hade det tungt i fjol och känner verkligen av en revanschlusta, och att få vara med på den resan är verkligen inspirerande. Här finns det en grund att bygga något över tid, och det är inspirerande att vara med på det, säger han när vi slår oss ner på spelarhotellet i Peralada.

Vad vill du ha ut av klubbytet?

– Jag tror att det öka mina chanser att nå pojkdrömmen att spela i allsvenskan. Jag tror att jag inom sinom tid har goda chanser att göra det på ett eller annat sätt om det går bra för mig. I den bästa av världar blir det med J-Södra.

Ställts mot J-Södra

Wiström ställdes mot J-Södra under 2015 och 2018, alltså året innan och efter de två säsongerna i allsvenskan.

– Båda gångerna på Stadsparksvallen fick vi jaga en del under 90 minuter, säger 26-åringen, som förklarar vad som tilltalade honom när han valde ny klubb.

– Dels vill man spela en väldigt passningsorienterad fotboll, och det är väldigt bra att blanda det med direktfotboll och fysisk fotboll. Vi vill spela både det korta och passningsorienterade med det direkta och fysiska.

Wiström kommer till ett J-Södra som hade ett mycket motigt 2018. Kontraktet säkrades först i sista omgången och faktum är att förra klubben Frej knep två poäng mer.

Nu är förhoppningen att 2019 ska bli desto mer framgångsrikt.

– Från dag ett har jag känt en revanschlusta. Tränarna sitter inne på väldigt mycket rutin och erfarenhet och det finns ett gäng spelare som har varit länge i klubben. De spelar för klubbmärket i stället för numret på ryggen. Dessutom har många spelare i laget gjort den här resan förut.

Philip Wiström inledde karriären i Turebergs IK och har även hunnit med att representera Sollentuna IK, IK Frej och att studera på college i USA.
Foto: Peter Gustafsson

Studerat på college

Philip Wiström inledde karriären i Turebergs IK och har även hunnit med att representera Sollentuna IK, IK Frej och att studera på college i USA.

Han har tagit en något annorlunda väg till elitfotbollen och medger själv att han är något av en så kallad late bloomer.

– Absolut, jag blommade definitivt sent. Om man jämför med många andra i Stockholmsområdet har jag tagit en annan väg. I Stockholm suger AIK, Brommapojkarna, Djurgården och Hammarby upp talangerna. När jag var 13-14 år fick jag frågan om jag ville ta klivet till Vasalund, men jag tackade nej eftersom jag ville spela med kompisarna. Vi hade riktigt kul ihop, och jag körde vidare på det. Jag var en runda på college, och efter det ville jag ge det en ordentlig chans, säger den vänsterfotade mittbacken.

– Jag skolades om under tiden i Frej, och det är där jag tycker att jag kommer till min rätt. I rollen som mittback ser jag hela planen. Man får ett annat ansvar att som jag gillar att ta. Jag har en okej passningsfot men det är egentligen i det fysiska duellspelet jag kommer till min rätt. Rent tekniskt hör jag inte hemma på ett innermittfält i superettan.

”Visa att jag förtjänar respekten”

Philip Wiström har installerat sig i sin nya lägenhet och i dagarna flyttar flickvännen ner från Stockholm. Nu ska han försöka ordna en sysselsättning vid sidan av fotbollen – under tiden i Frej jobbade han deltid på en bank.

– Jag gillar att ha något mer än fotbollen, då kan man stimulera andra sidor av sig själv. Det är jobbigt både psykiskt och fysiskt med fotboll, dessutom är det många timmar som ska slås ihjäl, säger J-Södras nyförvärv, som har fått en bra start i nya klubben.

– Det känns bra. Gruppen har verkligen tagit väl hand om mig och varit välkomnande. Nu är det är det upp till mig att visa att jag är en bra fotbollsspelare och att jag förtjänar respekten.

Läs även: