Annons

Jönköping var en av tre nominerade kommuner, bland annat tack vare att man bedöms ha en bra demografi och arbetsmarknad. Men vann gjorde alltså Halmstad.

Kommunrankningen är uppdelad i tre klasser för att kunna jämföra kommuner som är något så när lika. Jönköping tillhör kategorin städer/stadsnära kommuner.

I undersökningen tittas det på den historiska utvecklingen inom ekonomi, skola, vård och omsorg, kultur och fritid och attraktivitet. Hänsyn tas också till demografi, näringsliv, arbetsmarknad, integration och utbildningsnivå.

Av de 18 kategorierna är sju helt nya för i år och baseras på Agenda 2030-målen. Totalt används 143 parametrar för att mäta superkommunerna.

Juryn består av:

Margareta Winberg, tidigare vice statsminister (S), jämställdhetsminister, jordbruksminister..

Juryn består av:

Margareta Winberg, tidigare vice statsminister (S), jämställdhetsminister, jordbruksminister, arbetsmarknadsminister och mångårig riksdagsledamot, Peter Örn, tidigare chef för Svenska Röda Korset, Riksteatern och SR samt ordförande för regeringens Delegationen för hållbara städer, Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision, Bo Frank, tidigare kommunstyrelsens ordförande (M) i Växjö, samt juryns ordförande Olov Carlsson, chefredaktör och vd, Dagens Samhälle.

Annons

Läs mer: