Bor man i Enköping så väljer man helst en schäfer medan man i Mörbylånga föredrar en border collier. Detta visar statistik som Jordbruksverket tagit fram tillsammans med Svenska kennelklubben.
I Jönköpings kommun är jack russel terrier den vanligaste hunden och man toppar listan före schäfer och labrador retriever. Därefter följer golden retriever och rottweiler.

Schäfer gäller i Habo
I Habo kommun är det schäfer som gäller före labrador och jack russell och samma sak gäller även i Habo. Schäfer, labrador och cocker spaniel intar de tre första platserna.
Den vanligaste hunden är labrador. Det finns 2.232 sådana i Sverige. Tvåa på listan är jämthunden före golden retriever. Schäfer kommer på fjärde plats före chihuahua.

Ville alla tjejer ha
- I Jämtland är jämthunden mest populär. På Gotland kan man hitta gotlandsstövaren som är väldigt ovanlig, på topp-20-listan, säger Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben.
- Att ha hund är tack och lov inte en trend som går över på en säsong. Den har man under längre tid. Det var Parils Hilton som introducerade chihuahuan i början av 2000-talet och sedan ville alla tjejer ha den. Därefter har både tillbud och efterfrågan gått ner, fortsätter Hans Rosenberg.

10 vanligaste hundraserna

1. Labrador2. Jämthund3. Golden retriever4. Tysk schäfer5. Chihuahua, långhårig6. Shetland She..

10 vanligaste hundraserna

1. Labrador2. Jämthund3. Golden retriever4. Tysk schäfer5. Chihuahua, långhårig6. Shetland Sheepdog7. Cocker Spaniel8. Cavaljier King Charles9. Border Collie10. Chihuahua, korthårig