Annons

Husvagns- och husbilsbranschen spår en fortsatt uppgång under 2015 och försäljningen av husbilar ökar. Branschen är välmående och allra bäst siffror visar försäljningen av husbilar. Elmia Husvagn Husbil hade alltså positiva vindar i seglen när de drog igång årets mässa som arrangeras mellan den 11-14 september.
– Oron inför framtiden är nästan obefintlig. Branschen tror på en svag, men fortsatt ökning under 2015, säger Jörgen Nyström, projektledare för Elmia Husvagn Husbil.

Annons

36 000 besökare väntas
151 utställare finns på plats på Elmia i år och över 36 000 besökare väntas till årets mässa. Alf Ekström, VD för Kabe i Tenhult är en veteran på mässan och har varit här i många år.
– Vi har breddat vårt sortiment när det gäller både husvagnar och husbilar. Bland husvagnarna har vi lanserat en helt ny modellserie. Den är i det dyraste segmentet. Och när det gäller husbilarna har vi satsat på en lägre prisserie, säger Alf Ekström.
– Utvecklingen är positiv, det är inte bara försäljningssiffrorna utan campingnäringen går väldigt bra och det är där vi ser marknadstillväxten, säger Alf Ekström.

Liten husbil lockar
Några som var husbilsfrälsta på mässan var Jeane Jensen och Jan-Erik Jensen från Nykvarn i Sörmland.
– Nu ska vi gå runt och titta. Vi åker inte hit varje år men det händer. Det är stort här, säger Jeane.
– Det är bra och finns mycket att välja på, men vi vet vad vi vill ha, säger Jan-Erik.
Vad vill ni ha då?
– En mindre husbil som leverantören inte vill ta hem. Det är en modell som är tvärbäddad bak som jag hittat på nätet, säger Jan-Erik.
Paret har redan en husbil och åker mycket i den.
– Vi vill ha en liten husbil som vi kan stå med inne i städerna på en vanlig parkeringsplats, säger Jan-Erik.

Husbil + båt = sant
Det fanns en del nyheter att kolla på under årets mässa. En av sakerna som lockade publik var en ny husvagn som kan omvandlas till båt för den som vill ge sig ut på sjön.
Ingolf Scheffler, VD på Sealander Scandinavia, visade upp företagets nyhet som är en husvagn och båt i ett. 
– De byggs i Tyskland och det är första modellen vi släpper i Sverige. Alla som gillar båt och husvagnslivet behöver inte fundera på vad de ska välja. Vi har allt i ett. Du måste inte tänka på nåt, allt är färdigt och klart och är vattentät och speciellt utvecklad. Det finns ingen sådan här innan, säger Ingolf. Husvagnen/båten har plats för två vuxna som kan övernatta och flera kan sitta i den. För flerbarnsfamiljen blir det lite tajt dock.
– Storleken är en nackdel för en stor familj men vem vet om det kommer en större i framtiden, säger Ingolf.