Annons

Fakta Johan Halvardsson
Ålder:
33.
Bor: Bankeryd.
Familj: Hustrun Louise, sonen Jamie.
Klubbar i karriären: HV71, Oskarshamn, New York Islanders, Bridgeport Sound Tigers.
Yrke: Webbutvecklare, studerar parallellt på högskolan.
Intressen: Datorer, familjen, titta på film.
Aktuell: Är ny anställd webbutvecklare på Oas reklambyrå.

Det har snart gått fyra år sedan Johan Halvardsson avslutade hockeykarriären. En efterhängsen knäskada satte stopp för vidare spel, och bara 29 år gammal tvingades han lägga skridskorna på hyllan.
Sedan dess har Halvardsson i första hand ägnat sig åt högskolestudier inom webbutveckling. Han medger att det har varit en omställning att gå från ishockeyspelare på elitnivå till högskolestudent.
- Det har flutit på väldigt bra. Men visst är det ett annorlunda liv att sitta vid skolbänken, om man ser på vad jag gjorde för fyra år sedan är det en enorm skillnad, säger han.

Annons

"Ingen ångest att börja jobba"
33 år gammal har Halvardsson fått sitt första jobb. Första februari började han som webbutvecklare hos reklambyrån Oas på Österängen. Hans huvudsakliga arbetsuppgift är att programmera hemsidor.
- Målet är att bli en duktig webbutvecklare. Jag har suttit vid en dator hela livet, och trots att jag studerar på högskolan har jag lärt mig det mesta själv. Det ska bli spännande att se hur det fungerar i företagarvärlden. Jag vill lära mig så mycket som möjligt, förhoppningsvis får jag vara med och bygga upp Oas, säger han.
Parallellt med jobbet kommer Halvardsson att slutföra sina högskolestudier. Därefter är målet att satsa helt och hållet på ett jobb som webbutvecklare.
- Jag trivs jättebra på jobbet och känner att det är detta jag vill satsa på. Det är roligt att sätta sig vid datorn, så jag har inte känt ångest över att börja jobba.


Numera har Johan Halvardsson inte ishockeyspelare som arbetskamrater. I stället jobbar han tillsammans med en projektledare, en grafiker och en webbutvecklare.

Var videocoach i HV
Halvardsson hjälpte till som videocoach på ideell basis under Janne Karlssons tid som tränare i HV71. Men när Ulf Dahlén som över som tränare lämnade Halvardsson sitt uppdrag i klubben.
- Tiden räcker inte till eftersom jag studerar, jobbar och har familj. Sedan hade uppdraget tagit ännu mer tid i och med att Dahlén jobbar mycket med video, och den tiden är jag inte beredd att lägga ner.
Hur mycket följer du HV71 nu?
- Inte mer än ett som fan som sitter och klagar precis som alla andra. Jag är mer intresserad av att följa hockeyn mer nu än när jag själv spelade, och jag hoppas givetvis att det går bra för HV. Sedan umgås jag fortfarande med några av spelarna, till exempel Johan Davidsson, men det inte många kvar från min tid.
Vad saknar du från den aktiva karriären?
- Snacket i omklädningsrummet och känslan efter att ha vunnit . Men det har gått ganska smärtfritt ändå. Eventuellt ska jag börja spela i Korpen, men jag får se hur knäet reagerar eftersom jag får ont i knäet hela tiden.

"Kan gå snabbt om man blir skadad"
För Johan Halvardsson har omställningen från ett liv som elitidrottare till ett vanligt liv varit ganska smärtfri. Men för andra är det värre, och till dem som fortfarande är kvar i karriären har han tips att dela med sig av:
- Ha ett intresse vid sidan om och se till att få fullständiga betyg på gymnasiet. Det kan gå snabbt om man råkar ut för en skada, och då sitter man där. Jag tro att en del hockeyspelare är för fokuserade bara på hockeyn, speciellt nu när det är sådana fruktansvärt höga löner även bland unga spelare.
- Jag ångrar själv att jag inte gick in mer för skolan när jag gick på gymnasiet. Det hade underlättat allting nu när jag skulle söka in till högskolan.