Annons

Motivering till utmärkelsen

"Är en stark friluftskommun och cykelstad. Har samordnat det idrottspolitiska programmet med ..

Motivering till utmärkelsen

"Är en stark friluftskommun och cykelstad. Har samordnat det idrottspolitiska programmet med kommunens Plan för friluftsliv och Idrottens strategi. Har avsatt tydliga resurser för att genomföra det idrottspolitiska programmet. Under 2018 ökat det monetära stödet till barn- och ungdomsidrotten med 30 procent. Dessutom tillfört ytterligare ca 2 mkr som stöd till föreningsägda anläggningar samt besiktigar och skapar underhållsplaner för dessa anläggningar. Föreningar som genomför miljöförbättrande åtgärder på sina anläggningar erhåller högre ekonomiskt stöd. Satsar också på att stötta pensionärsföreningar så att de kan skapa fysisk aktivitet i närområdet. Har också stärkt personalresurserna för att tillsammans med skolorna öka ungdomars fysiska aktivitet. Har ett omfattande antal spontanidrottsytor, främst ute-gym, skateytor och BMX-banor. Tillgången på träningslokaler för inom- och utomhusaktiviteter är god."

Annons

Tidningen Sport & Affärer har återigen rankat Sveriges bästa idrottskommuner. I huvudkategorin avancerar Jönköping från sjunde till fjärde plats. Men framför allt: Jönköping vinner i kategorin ”Årets breddidrottskommun”.

– När det kommer till kommunens idrottspolitiska arbete är tveklöst breddidrottens förutsättningar absolut viktigast. Därför är jag extra stolt och glad för priset. Motiveringen visar att vi tänker rätt i våra satsningar och hur vi fokuserar och prioriterar i Jönköpings kommun, säger Mazar Alijevski, kultur- och fritidsdirektör, i ett pressmeddelande.

Nytt projekt startar

Ett av Jönköpings kommuns mål är att stödja idrotts- och motionsverksamhet även för personer över 25 år. Nu i höst startar projektet ”Sund, smart, stark, senior” som syftar till att äldre (65+) ska hitta en idrotts- motionsverksamhet i sitt närområde. Kommunen ser det som lika viktigt att skapa rätt förutsättningar för alla skolor att bedriva mer fysisk aktivitet.

Under hösten anställs en koordinator på utbildningsförvaltningen, vars uppgift är att öka ungas rörelse på eller i anslutning till skoltid.

I Sport & Affärers motivering lyfts båda dessa utvecklingsprojekt fram, liksom den goda tillgången till träningslokaler, spontanidrottsytor, främst ute-gym, skateytor och BMX-banor uppmärksammas.

Jönköpings kommun tog emot priset i samband med konferensen Professionell Idrott i Eskilstuna.