Annons

Det kanske inte alltid lönar sig att vänta när det gäller bostadsaffärer.

De senare tio åren har bostadsrättspriserna i Jönköpings kommun stigit med 148,9 procent, visar ny statistik som Svensk mäklarstatistik tagit fram åt Svensk fastighetsförmedling.

Jönköping placerar sig på andra plats i länet. Nässjö kniper förstaplatsen med sina 163,5 procent.

Bättre kommunikation

– För ungefär sju år sedan invigdes nya väg 31 som går mellan Nässjö och Jönköping. I dag tar det endast 25 minuter mellan städerna jämfört med 45 minuter tidigare. Kommunikationen har på så sätt blivit avsevärt bättre, vilket har lett till att du idag kan arbeta i Jönköping och bo i Nässjö . Detta i kombination med att Nässjö från början haft låga priser är grunden till den stora procentuella ökningen, säger Jan Windolf, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Jönköping i ett pressmeddelande.

Annons

Totalt har bostadsrätterna i genomsnitt ökat med 141 procent de senaste tio åren. En kvadratmeter kostar i dagsläget i genomsnitt 23 286 kronor jämfört med 9 670 kronor för tio år sedan.

Mullsjö i topp

När det gäller villapriser hamnar Jönköpings kommun utanför topp tre. I stället är det Mullsjö som tar tätpositionen med sin ökning på 92,9 procent. Nässjö och Habo kommer tvåa och trea med en ökning på 78 respektive 77,1 procent.

– I takt med att villapriserna har stigit i Jönköping har många bostadsköpare sökt sig utanför centralorten, exempelvis till Habo och Mullsjö, där man får mer bostad för pengarna. I kranskommunerna finns det även mer mark att bygga på än i Jönköping. Just nu byggs dessutom vägen till Mullsjö ut, dels för att öka trafiksäkerheten men också framkomligheten. Den nya vägen gör det mycket smidigare att bo i Mullsjö kommun och arbeta i Jönköping, vilket gjort det ännu mer intressant att flytta till Mullsjö, säger Windolf.

Här ökar bopriserna mest

Topp 3: Här har bostadsrättspriserna i Jönköping stigit mest de senaste 10 åren:

..

Här ökar bopriserna mest

Topp 3: Här har bostadsrättspriserna i Jönköping stigit mest de senaste 10 åren:

1. Nässjö kommun + 163,5 %

2. Jönköping kommun +148,9 %

3. Värnamo kommun + 74,9 %

Topp 3: Här har villapriserna i Jönköping stigit mest de senaste 10 åren:

1. Mullsjö kommun + 92,9 %

2. Nässjö kommun + 78,0 %

3. Habo kommun +77,1 %