Annons

Den här gången är det inte Jönköpings matglada människor som står i fokus – utan dess möss. Under menyskylten till Mäster Gudmunds källare på Kapellgatan har det nämligen öppnat en liten musrestaurang. Namnet är Mäster Gnagmus källare och verksamheten håller till i källaren under Mäster Gudmunds källare. På skylten till vänster om ingången står det bland annat ”Vi har öppet som vanligt. Välkommen in 2019”.

När Jnytt tittar förbi den nya miniatyrrestaurangen står det en man framför entrén iklädd hatt, rock och mörka solglasögon. Det visar sig att han vet en hel del om den nya verksamheten.

– Jag skulle kunna tänka mig att det finns en ostplanka med olika delikata ostar på menyn, säger han och skrattar.

Han berättar att den lilla restaurangen sattes upp i torsdags fast då i ett något enklare skick. Nu har ett flerfärgat fönster och belysning på fasaden kommit upp.

Annons

”Betytt mycket för mig”

– Man kan väl ana att den nya restaurangen har en viss koppling till den sorgliga nyheten om att Mäster Gudmunds källare har lagts ner, säger mannen som vill vara anonym.

– Mäster Gudmunds källare har betytt mycket för mig. I min barndom var det hit man gick om man skulle äta söndagsmiddag med familjen. Något jag minns med glädje är kvällarna på 70-talet då Bacchi Lyra bjöd in till träffar med några av landets främsta artister och trubadurer på scen. Lokalen med de medeltida valven är något helt unikt som jag hoppas ska få vara kvar och leva vidare på något vis.

Men så länge får vi alltså nöja oss med Mäster Gnagmus källare ytterligare en trappa ner.

På den lilla skylten till vänster om ingången står det ”Vi har öppet som vanligt. Välkommen in 2019”.
Foto: Alexandra Locking

Det är inte så att det är du som ligger bakom den här minirestaurangen?

– Det vill jag helst inte svara på, men jag kan avslöja att jag känner till vem som gör det och jag vet att det tog ett antal timmar att sätta ihop den här. Jag kan bland annat berätta att bokstäverna till neonskylten är gjorda av plastburkar till Skumtomtar och persiennsnören.

Hur länge tror du att restaurangen får vara kvar?

– Fastighetsägaren har lite knepig inställning har jag hört så vi får se vad som händer. Det kan hända att restaurangen försvinner en tid för att sedan komma tillbaka. Vem vet?

Inget nytt fenomen

Själva fenomenet med restauranger och butiker i miniatyr är inget nytt. Det anonyma konstkollektivet Anonymouse gjorde sin första musrestaurang ”Il Topolino” på Bergsgatan i Malmö i slutet av 2016. Sedan dess har de gjort flera konstinstallationer runt om i Sverige.

Men det är alltså inte de som ligger bakom den nya krogsatsningen Mäster Gnagmus källare i Jönköping. Vem initiativtagaren är låter vi vara osagt, även om vi har våra aningar...

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app