Annons

Köerna till Folktandvården är långa på sina håll i Jönköpings kommun. För att komma ikapp i arbetet ringer klinikerna upp en del patienter och frågar om de kan tänka sig att gå dit på lördagar.

– Det kan vara så att vi på enstaka lördagar har extra öppet när det är tillräckligt många i personalen som kan ställa upp. Att de går samman och utför extra behandlingar. Så är det i hela länet, men det är inte så att man generellt öppnar på lördagar, säger Kent Wendelström.

– Det handlar inte om att personalen blir beordrad, utan att när man väl känner att man kan. Alla som jobbar har extra betalt enligt avtal. Vi gör detta för att man ligger efter med patienterna, detta ger möjlighet att få extra arbete utfört, fortsätter han.

Inget måste att gå dit

Kent Wendelström säger att patienterna får erbjudande om att komma in på lördagar, men att det inte är något måste. Vill patienten inte skickas en kallelse, precis som vanligt.

Annons

– Detta är uppskattat både för oss och de som utför det. Vi har det inte alla lördagar och patienterna får välja om de vill komma hit. Det är många kliniker som har liknande lösningar.

Hur är läget med köerna?

– De är väldigt långa och vi är alldeles för populära. Det är för många som vill bli nya patienter och vi vill helst ta emot alla som vill komma hit, men kan inte. Vi har ingen möjlighet till det utan måste prioritera.