Det var en ledig polis som strax efter klockan 08.00 ringde till ledningscentralen och hävdade att han sett en bilist som körde väldigt vårdslöst vid Gamla flygfältet i Jönköping.

Bilisten försökte att köra ifrån den lediga polisen när han upptäckte att han var förföljd. Samtidigt anslöt en polispatrull för att försöka få stopp vid bilen.

Fick stopp

Några minuter senare lyckades patrullen och den lediga polisen att få stopp på bilen i höjd med ”toalettrullen” vid Munksjöstaden.

Polisen upprättade omgående en anmälan om vårdslöshet i trafik. Polisen gick tidigt ut med uppgiften att 20-åringen blev av med sitt körkort på plats, den uppgiften visade sig inte stämma.

- Jag har kvar körkortet. Det blev inte omhändertaget, säger mannen till Jnytt. Däremot stämmer det att jag kommer att få en kallelse framöver.

Annons

20-åringen har en helt annan version av händelsen än vad den private polismannen hävdar.

- Han började att förfölja mig redan i Huskvarna. Jag blev orolig eftersom jag inte visste vem det var eller vad det handlade om. Någon vårdslöshet var det inte, däremot ville jag inte ha honom efter mig hela tiden. När jag såg polispatrullen i Jönköping stannade jag.

Ber om ursäkt

Polisen medger att man gick ut för fort med information att körkortet omhändertagits.

- Det ber vi om ursäkt för. Däremot har vi upprättat en anmälan om vårdslöshet i trafik. Ärendet går nu vidare till Transportstyrelsen som får fatta beslut om vad som händer med hans körkort, säger Björn Öberg, presstalesman vid polisen.