Annons

I veckan förvandlades området kring Rocksjön till ett stort klassrum i samband med fortbildningen ”Mer friluftsliv i skolan”. När Jnytt tittade förbi på torsdagen var deltagarna i full färd med att göra i ordning dagens lunch över öppen eld.

– Jag är med i förrättsgruppen och vi ska laga en quesadilla med prästost och gräslök med hjälp av en reflektorugn, berättar Oscar Alavik, som är idrottslärare i en årskurs 1–6 skola i kommunen.

Dessutom skulle det tillagas en vegetarisk chili och våfflor med äppelkompott.

Tidigare under dagen hade deltagarna fått göra en orienteringskarta av naturmaterial och ett vindskydd.

– Det här är ett jättebra initiativ. Det är svårt att komma på vad man kan göra i naturen. Jag har fått lära mig flera nya lekar och övningar som jag kommer ha nytta av i mitt arbete, säger Alavik.

Annons

Många positiva effekter

Sedan 2009 har föreningen ”Mer friluftsliv i skolan” fortbildat över 7 000 pedagoger runt om i landet. Det har skett i samarbete med Naturskoleföreningen, Naturskyddsföreningen och Sportfiskarna.

Det är nu tre år sedan fortbildningen anordnades i Jönköping och Sabine Lind, naturskolepedagog på naturskolan på Upptech, hoppas att den kommer tillbaka även nästa år.

–Det var fullbokat den här omgången och vi har flera på reserv som inte kunde komma med. Den här fortbildningen är viktig då den skapar förutsättningar för pedagogerna att kunna ha mer utomhuspedagogik och friluftsliv i skolan. Det leder till att barn och unga får komma ut mer i naturen, vilket har en rad positiva effekter – det förbättrar motorik, koncentrationsförmåga, inlärningsförmåga och ger bättre immunförsvar, säger hon och tillägger:

– Barnen lär även känna naturen genom att vara i den vilket förhoppningsvis leder till att de vill vårda och värna om den i framtiden.