Det är Jönköpings Posten som skriver om det kommunala bostadsbolagets byggplaner. Radhusen kommer byggas med en skifferfasad och gräs på taket, de som byggde det prisbelönta Ormhuset som fick stadsbyggnadspriset förra året ligger bakom arkitekturen.

Kostar 5,5 miljoner

Radhusens storlek kommer vara 144 till 147 kvadratmeter stora och kosta runt 5,5 miljoner kronor. Påkostat och hållbart material kommer användas under bygget.

Annons

– Skulle vi räkna om det till en hyreskostnad skulle de här radhusen kosta mellan 20 000 och 25 000 kronor och det är det ingen som kan betala. Radhusen är ju så mycket större till ytan än en vanlig lägenhet och det gör att de blir dyrare, säger Henrik Möller, byggchef på Vätterhem till JP.se

Inte byggt något liknande sen 80-talet

Detta bygge är det första sedan 1980-talet där Vätterhem bygger radhus med äganderätt.

– Det är inte säkert att det hade blivit lika många bostäder på Strandängen om vi bara hade byggt hyresrätter. Vi tror mer på blandade områden med olika upplåtelseformer där man kan göra boendekarriär, säger Möller.

Radhusen ska vara klara för inflyttning i slutet av 2017. Hela området Strandängen som planeras ha förskolor, butiker, kultur, bad och eventuellt en småbåtshamn ska vara klart år 2023.