På måndagskvällen höll HV71, för första gången på många år, ett medlemsmöte mitt under säsongen. Ungefär 70 medlemmar hade anmält sig, och de fick lyssna på när klubbledningen informerade om läget i verksamheten.

Sportchefen Johan Hult fanns på plats för att prata och svara på frågor om den sportsliga biten. Foto: Peter Gustafsson
Knappt 70 medlemmar hade anmält sig till mötet. Foto: Peter Gustafsson
Martin Thörnberg var en av två spelare som gästade mötet. Foto: Peter Gustafsson
Sten-Åke Karlsson konstaterar att det blir svårt att nå ett nollresultat. Foto: Peter Gustafsson
HV71 höll ett medlemsmöte i Kinnarps Arena på måndagskvällen. Ordföranden Sten-Åke Karlsson informerade om styrelsearbetet. Foto: Peter Gustafsson

- Det är viktigt att medlemmarna får information om verksamheten och att alla känner en relation till föreningen de är medlemmar i. På det här sättet hoppas vi knyta medlemmarna närmare föreningen, säger Sten-Åke Karlsson, som valdes till ny ordförande vid årsmötet i somras.

HV71:s SHL-lag har haft en tuff säsong, återfinns just nu först på nionde plats och ser ut att få svårt att nå en topp sex-placering som betyder kvartsfinal utan att behöva spela play in.

- Vi är så klart inte nöjda med var vi ligger i SHL, utan vi siktar uppåt. Vi hade kanske inte förhoppningar om att nå final när vi gick in i den här säsongen, men vi lite längre ner i tabellen än vi hoppats på, säger Karlsson.

- Ser vi till resurserna ska vi sikta högre upp. Vi har en av de allra bästa sponsorintäkterna i SHL, och det är en viktig resurs att ta tillvara på och förvalta på bästa sätt. Vi är en av de klubbar som satsar mest pengar i spelartruppen. Vi har mycket resurser att använda, och med det ska vi sikta på att vara ett topplag.

"Kämpa med nollbudgeten"

De uteblivna sportsliga framgångarna har lett till att publiken inte kommer till Kinnarps Arena i samma utsträckning som förut, och det leder i sin tur till mindre pengar i kassan. HV71 budgeterade med ett nollresultat för det här året, men det ser ut att bli svårt att uppnå.

Annons

- Vi har ett besvärligt ekonomiskt läge igen, och vi får kämpa med den nollbudget som lades. Realistiskt är att det blir ett par miljoner minus. Att vi har mindre publik i arenan leder också till minskad försäljning. Sedan har vi fått mindre pengar från SHL eftersom de inte har tecknat något reklamavtal för mittcirkeln, säger Karlsson, som konstaterar att det blir viktigt att nå SM-slutspelet.

- Vi både tror och hoppas att det inte bara blir play in eller kvartsfinal utan att det blir fler matcher än så. Då ökar chanserna att det blir ett plusresultat.

Hur ser prognosen ut om det inte blir slutspel?

- I sådana fall räknar vi med att gå fyra miljoner bakåt.

Karlsson understryker att klubben inte har gjort några besparingar utan att det i stället har gjorts sparåtgärder inom andra områden.

- Framöver kommer vi att lägga en plusbudget som ska hålla oavsett om vi går till slutspel eller inte. Det krävs inga radikala förändringar för att uppnå det. Man får inte glömma att vi fortfarande har ett bra läge för ekonomin jämfört med våra konkurrenter. Vi har god soliditet.

Inte lånat pengar

Det kom en hel del frågor från dem som besökte mötet, Det handlade i första hand om ekonomi, utebliven publiktillströmning och att tv tar för mycket publik. En medlem ställde frågan om ryktet att HV71 har lånat pengar från privatpersoner stämmer.

- Nej, det stämmer inte och det är inte aktuellt heller. Vi diskuterar regelbundet, men i övrigt har vi en plan som håller. Vi håller våra finansiärer informerade och de vet hur vi ligger till, säger Sten-Åke Karlsson.

En annan person undrade om HV71 har fakturor som inte är betalade i tid.

- Inte i dag. Men vi har de tuffaste månaderna framför oss, då vi inte har några publikintäkter samtidigt som spelarlönerna är kvar. Då är det ansträngt, konstaterar klubbdirektören Agne Bengtsson, som även fick frågan om de tror att sponsorintäkterna kommer påverkas av att Jönköpings Södra har gått upp i allsvenskan.

- Vi är säkra på att det får viss påverkan. Men i vilken utsträckning vet vi inte.

SHL