Annons

Svenska slottsmässor har anordnat mässor i hela Sverige under 30 år, men det är första gången de besöker Jönköping.

— I vanliga fall är vi bara i slott och kulturmiljöer annars, men vi fick tips om Munksjömagasinen av en utställare och fastnade direkt för den. Det är både en väldigt häftig och lämplig byggnad. Det känns underbart att kunna erbjuda de duktiga hantverkarna en så cool handelsplats för de duktiga hantverkarna där de kan visa upp och sälja sina alster på ett trivsamt sätt, menar projektledaren Stefan Hofsten.

"Uteslutande hög kvalité"

102 utställare är plats, men det är inte vilka som helst som får visa upp vad de skapat för något.

— Vi har en jury som väljer ut vilka som håller måtten. Vi jobbar uteslutande med hög kvalité. Det är viktigt att det som säljs verkligen är egentillverkat och inte massproducerat. Småskalighet är ett av våra ledord. Det ska vara "Back to basic" med andra ord, förklarar han.

"30 funktionärer som sliter"

En entrékostnad måste dock betalas för att få komma in i Munksjömagasinen. Detta var ett måste enligt Hofsten:

Annons

— Det kostar mycket att arrangera mässor som dessa, så för att vi ska få ihop ekonomin i slutändan måste vi ha entré. Vi är 30 funktionärer som sliter för att få ihop allt. Men det är ingen stor slant att betala och allt du kan tänka dig hittar du under samma tak, så det är verkligen värt det. Är det någonstans du ska köpa dina julklappar i år så är det här.

Fullt av människor

När Jnytt träffar hantverksutställaren Eva Alsén, under fredagen den nionde december, tror hon däremot inte att kostnaden är något hinder för besöksantalet:

— Nej, det är ju massor av folk här redan – trots att det bara är första dagen. Vi kommer att hålla på hela helgen dessutom. Jag tror att det är många som tycker att det här är ett trevligt evenemang. Det anser jag själv som var väldigt nyfiken på Jönköping tack vare placeringen i Sverige. Själv kommer jag ifrån Öland nämligen, berättar hon.

"Kunde inte hålla oss undan"

My Milberg Jedensjö och hennes son Nils passade på att besöka mässan:

— Det verkade så mysigt att vi inte kunde hålla oss undan. Jag har varit på Svenska slottsmässor tidigare, men givetvis känns det extra kul att de kommit hit till Jönköping. Det är främst all mat som lockar, speciellt det faktum att den är egenproducerad och ekologisk.

En inspirationskälla

Även Inger Leibäck och Gunilla Kinell tyckte att julmässan var ett angenämt inslag.

— Att få gå här i en gammal bevarad miljö och ta del av alla hantverk är fantastiskt. Det är så roligt med hantverk och att få glädja de utställare som står här. Jag blir imponerad över vilken fantasi de har som skapat otroligt fina grejer, säger Gunilla.

— Ja, man blir definitivt inspirerad av att gå här och titta. Jag känner att min kreativa ådra växer upp igen, tillägger Inger.

Missa inte filmen för att se det varierade utbudet på julmässan.

Jul