Annons

En av de stora jul-traditionerna i Jönköping är Gemenskap i jul, som hålls i Tändsticksområdet. I år är det Albin Gyolai som har ansvaret för julhelgen.

– Jag donerade förra året och fick frågan om jag ville ha ansvaret efter lite konstiga omständigheter i år, det är trevligt och vi har gott om volontärer också. Totalt är vi 15 stycken idag, säger han till Jnytt.

Väntar mycket folk vid lunch

När Jnytt tittar förbi har frukosten varit igång några timmar och det är en lätt "lugnet före stormen"-känsla.

Annons

– Det har varit väldigt bra hittills med frukost. Det har inte varit så många här, men det börjar dyka upp fler nu. Julskinkan är inne och falafeln är igång så det flyter på.

– Smällen kommer vid lunchtid, vi har inrett två matsalar.

Vad kommer finnas på ert julbord?

– Det kommer vara julskinka, plankstek och så har vi ett gigantiskt sidfläsk på åtta kilo. Det kommer även finnas vegansk mat.

Mat, julklappar och pysselhörna

Arrangörerna har själva köpt in kanel och grönsaker, resten av maten är donationer. Dessutom har de fått in julklappar och kommer dra igång en pysselhörna för barn under dagen. Men en sak tog lite tid innan de fick tag på.

– Fisken var svår i år, men igår fick vi fyra kartonger fisk så det löste sig.

– Vi byggde faktiskt en 15 kilo stor köttfärslimpa så den ser ut som en fisk.

Hur länge det står öppet under kvällen beror på hur många gäster som kommer. Albin Gyolai var först på plats i morse och stannar till stägning, imorgon väntar ett likadant pass. Allt för att alla ska kunna fira jul i gemenskap.