Annons

Samtidigt som Top-Toys har begärts i konkurs planerar leksaksbutiken Lekia att fortsätta satsa på den fysiska butiken och i ett pressmeddelande meddelar de att de förbereder ett stort antal nyetableringar.

Baldvin Georgsson, vd på Lekia, kan nu bekräfta att Jönköping är en av de platser där de aktivt letar för att etablera sig och att de gärna vill ha en lokal på Asecs.

– Redan innan vi hörde om att Toys R Us begärts i konkurs hade vi planer på att att utöka. Det finns med i vår affärsplan och är inget som vi kom på nu i dag. Vi ser Jönköping som viktig för detaljhandel och vi har planer på att utöka med fler butiker där, säger Baldvin Georgesson, som säger att han blev överraskad när han hörde om Top Toy och konkursen och att det hela gick så snabbt.

Känt av konkurrensen

I ett pressmeddelande har Lekia tidigare uttryckt att de inte känner någon glädje i det som hänt.

Annons

”Många kunder, anställda och leverantörer drabbas hårt av det som skett, samtidigt som många fullt naturligt ställer sig frågan om det verkligen går att driva specialiserade leksaksbutiker i dagens snabbt föränderliga detaljhandelsmarknad. Från Lekias sida är svaret tveklöst ja”, står det i pressmeddelandet.

Vidare skriver Lekia att de känt av den tuffa priskonkurrensen som varit inom leksakshandeln, speciellt under hösten. Efter en ganska svag november och start på julförsäljningen fick kedjan en mycket starkt avslutning där många butiker slog försäljningsrekord.

Vill utveckla verksamheten

Lekia har drygt hundra leksaksbutiker i Sverige och ett 30-tal i Norge. Från och med 3 januari fram till och med den 31 januari 2019 tar samtliga Lekia-butiker i Sverige hand om byten på varor tidigare inköpta hos BR/Toys R Us.

I och med att Top Toy avvecklar sin verksamhet planerar Lekia en omfattande nyetablering av butiker på marknader där de saknas eller har för svag täckning. Jönköping är alltså en av de städer som Lekia har ögonen på.

– Vi har i dag redan en lokal handlare som har en Lekia Baby-butik i Jönköping. Men vi vill ha fler butiker där och vi är väl förberedde för detta. I Jönköping ser vi en potential då marknaden öppnas upp. Samtidigt så får vi se vad fastighetsägaren ser för konsekvenser av konkursen för leksaksbutiken som finns i Jönköping. Vi har hört av oss till fastighetsägare över hela Sverige och de har också hört av sig till oss, säger Baldvin Georgesson.

”Är intresserade”

Han säger att de tittar brett över Jönköping då man ser möjligheten att ha mer än en butik i närområdet.

– Sedan vet jag inte hur fastighetsägarens tankar går. Men vi är intresserade av att etablera oss på Asecs.

Vad händer här nu?

– Först och främst ska folk komma tillbaka från sina jul- och nyårsledigheter och sedan när vi har all fakta går vi vidare om möjligheten finns. Vi får utvärdera investeringen, marknadspotentialen och marknadsandelarna, säger Baldvin Georgesson.

Läs även:

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app