"Ett triathlon mitt i veckan" är ett koncept IKHP drog igång för tio år sedan och idag var det säsongspremiär vid Axamobadet.

– Vi försöker göra en basic triathlontävling, det handlar om att prova på så det är inte speciellt komplicerat. Vi försöker locka folk som vill testa på triathlon, säger Laszlo Patocos på IKHP:s triathlonsektion till Jnytt.

15 sommaronsdagar

Loppet kommer att anordnas under 15 onsdagar i sommar och banan innebär 375 meters simning, 11 kilometers cykling och 3,2 kilometers löpning. Det finns kortare varv och slingor för den som önskar.

– Man kan välja sträckan själv, känner du att simningen blir för lång kan du välja att bara simma och cykla. De bästa klarar varvet under 40 minuter men det är nästan ingen som är ute längre än en timma, säger Laszlo.

Allsidigheten är grejen

Annons

En av deltagarna på säsongspremiären var Joe Björklund som testat banan två gånger tidigare, på frågan varför han håller på med triathlon var svaret självklart.

– Allsidigheten, att man får träna hela kroppen och utöva flera sporter. Vi några som gått i samma simkurser så vi är några stycken som tänker och tycker på samma sätt.

Det finns också en barnslinga som bland annat Alma Toppe tillsammans med pappa Stefan testade på.

– Simningen gick bra, men det var kallt i vattnet, sa Stefan inför bytet till cykel. Alma nickade instämmande.

160 deltagare som bäst

På dagens premiär var det tillslut 41 personer som kastade sig i det kalla vattnet. Det är en bit kvar till toppnoteringen men samtidigt en klar ökning från hur det var för 10 år sedan.

– Som bäst har vi varit 160 startande men vi har märkt en rejäl ökning de senaste fem åren, säger Laszlo.