Annons

Hushållningssällskapet startades för över 200 år sedan och har sedan dess haft som mål att främja utvecklingen av lantbruket genom att sprida kunskap om det. Som en del i detta har organisationens Jönköpingsfilial anordnat två temadagar på Tenhults naturbruksgymnasium för elever i årskurs 5. Temat har varit ”Från jord till bord” och i veckan bjöds elever från Torps skola och Tenhultsskolan in för att lära sig mer om varifrån maten på bordet kommer.

Teori och praktik varvades på de olika stationerna. Eleverna fick bland annat lära sig vad bonden gör på åkern och vad det blir av de olika spannmålen.

– Mycket av spannmålen blir olika sorters mjöl och efter att barnen fått lära sig om de olika sorterna, bakade de tunnbröd som gräddades på tunnbrödshäll. Naturligtvis fick de välja bland olika mjölsorter och konstaterade att grövre mjöl också är gott, säger Birgitta Andersson på Hushållningssällskapet i Jönköping.

Annons

På en annan station fick barnen lära sig om bin och vilken nytta de gör. Där byggde barnen också bihotell som fick följa med tillbaka till skolan.

– Bina behöver blommor så barnen fick även så frö för att deras bin ska ha något att äta.

Fick göra smör

Därefter fick eleverna lära sig om kons betydelse. I samband med det fick de även testa på att göra smör, smaka olika sorters mjölk och ost och se vad som händer när man tillsätter löpe till mjölk.

Dessutom fick barnen pröva på att köra traktor och lastmaskin.

Utbildar ny personal

– För att vi ska kunna genomföra fler skoldagar utbildar vi nu personer som ska kunna utföra dessa i hela länet.

Under skoldagarna på Tenhults naturbruksgymnasium hade Hushållningssällskapet åtta blivande arrangörer med sig.

Skoldagarna är ett projekt som finansieras med medel av Allmänna arvsfonden.

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app
Mat