Annons

Men bland ”vanligt folk” är det värre. Man beräknar att minst 40.000 styrketränande motionärer använder anabola androgena steroider vilket gör gruppen till den allra största användaren.

Den här veckan uppmärksammar därför PRODIS (Prevention av dopning i Sverige) dopningen extra mycket på träningsanläggningarna runt om i Jönköpings kommun.

- Den typiske användaren idag är inte en klassisk bodybuilder utan en ung man som snabbt vill bygga en ”superkropp” för att uppnå dagens, ofta skeva, kroppsideal, menar Johan Öhman, projektledare för PRODIS-Småland.

Följer med problem

Vad många inte tänker på att med dopningen följer en rad problem, såväl fysiska som psykiska men även sociala. I Sverige är nästan all hantering av steroider (AAS) kriminell, något som inte verkar avskräcka många ungdomar.

Annons

Undersökningar har visat att antalet användare växer och för vissa kan det leda till narkotikamissbruk. För att minska användandet och spridningen av AAS har Länsstyrelserna i Småland gått ihop för att utveckla det statligt finansierade projektet Ren Hårdträning.

- Vi kan inte nog prata om ett samhällsproblem som dopingen faktiskt är. Genom att belysa detta hoppas vi sätta arbetet mot dopning på kartan, såväl nationellt som lokalt, säger Elin Undevall, ANDT-samordnare på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Fakta om dopning

• Dopningen i Sverige ökar. Den officiella siffran på antalet användare har justerats fr..

Fakta om dopning

• Dopningen i Sverige ökar. Den officiella siffran på antalet användare har justerats från 10 000 användare (2009) till minst 40 000 användare (2016).

• Problemet är störst utanför idrotten – företrädesvis bland unga män (17-34 år).

• Trenden är att kroppsexponeringen ökar, inte minst via sociala medier. En studie visade nyligen att 75% av unga svenska män vill ha mer muskler.

• Marknaden för kosttillskott har exploderat senaste decenniet. Det säljs mer kroppsförändrande preparat än någonsin.

• Sverige har en mycket svag lagstiftning när det gäller kosttillskott. Kontrollerna är på vissa håll obefintliga.

• Undersökningar visar att prestationshöjande kosttillskott inte sällan innehåller dopningsklassade substanser eller läkemedel.