Annons

Bostadspriserna i landet har fortsatt att stiga och det senaste året har priserna gått upp i landets alla län, på både villor och bostadsrätter. Den procentuellt största prisökningen av bostadsrätter har varit i Jönköpings län där bostadsrättspriserna har ökat med 23 procent det senaste året och 12 procent de tre senaste månaderna.

Annons

– Amorteringskravet har gett effekt, om än kortsiktigt. Utbudet steg kraftigt under maj vilket gjorde att försäljningshastigheten då minskade något. Efter införandet har utbudet sjunkit igen och ligger stabilt kring fjolårets nivåer. Det förefaller som att varken priserna eller tempot på marknaden har påverkats i den utsträckning som många hade hoppats på, säger Tanja Ilic, VD på Svensk Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

Sänkt tempo på marknaden

Villapriserna i länet har ökat med 11 procent under det senaste året vilket är samma ökning som genomsnittligt i landet. De tre senaste månaderna har priserna på villor ökat med 5 procent i Jönköpings län.

Tanja Ilic säger i pressmeddelandet att amorteringskravet har lett till ett ökat utbud i storstäderna och att det har sänkt tempot på marknaden. Detta menar hon är bra för alla parter och skapar bättre förutsättningar för en bra affär.

Medelpriset för en bostadsrätt i Jönköpings län är 20 446 kr/kvm. Medelpriset på villor i länet är 1 966 000 kronor.