Projektet heter ”Music is everywhere” och temat kommer att återspeglas i allt från musik och scendesign till kläder, hår och smink.

De svenska och finska eleverna ansvarar för musik och styling, medan de tyska eleverna ansvarar för kläder och design. Marknadsföring av konserterna står den spanska skolan för.

De närmaste veckorna träffas de svenska och finska eleverna för att öva de tolv låtarna tillsammans. Samtidigt förbereder de tyska eleverna för det sista med kläderna.

”Bra erfarenhet”

– Det är tre år sedan jag ansökte om att få göra det här EU-projektet och konserterna är den roligaste delen av det hela. Det blir fyra konserter i Tyskland och fyra i Finland. Det kommer bli något åt musikalhållet, berättar Robin Mållberg, lärare på Plusgymnasiet och ansvarig för EU-projektet.

Annons

Under konserterna kommer han även att ha ansvar för ljud och ljus.

– Det känns lite nervöst, men det ska bli roligt. Det känns också som en bra erfarenhet, berättar Christian Mortensen, en av eleverna på Plusgymnasiet som sjunger och spelar gitarr i projektet.

Han brinner för musiken och skriver egna låtar som han spelar på fritiden.

Åkt från Oslo

Sini Kochonen är en av de finska eleverna som är med i projektet.

– Jag kom till Sverige i söndags för att öva inför konserten. Det känns spännande att det snart är dags och det blir en ny erfarenhet, berättar hon och förklarar att hon sjunger och spelar piano i projektet.

Kevin Blomqvist från Plusgymnasiet tog egentligen studenten i juni, men ska ändå vara med på konserten. Då han spelar bandy i Olso har han flyttat dit, men är nu hemma för att öva med de andra eleverna.

– Det känns spännande att få jobba med andra skolor. Det är lärorikt, tycker han.

Christian Mortensen provar här en av kläderna som de tyska eleverna har sytt till konserterna. Den tyska eleven Hanna Franke och den tyska läraren Stefanie Magin kollar var det behövs sys in någonstans.
Foto: Rebecca Staf

Eleverna repar ihop på såväl Plusgymnasiet som i Equmeniakyrkans lokaler i Huskvarna. Instrumenten som används är bas, trummor, elgitarr, piano, synt och blåsinstrument. Några elever sjunger också.
Foto: Rebecca Staf

Christian Mortensen från Plusgymnasiet spelar både gitarr och sjunger under konserterna.
Foto: Rebecca Staf

Linn Jutemark från Plusgymnasiet spelar piano.
Foto: Rebecca Staf

Christian Mortensen får på sig kläder i riktigt Abba-stil.
Foto: Rebecca Staf

Lärare Stefanie Magin från Tyskland visar kläderna som de tyska eleverna har sytt. En del har köpts in på second hand och en del är uppsydda speciellt inför konserterna.
Foto: Rebecca Staf

De tyska elevernas kläder kommer att visas i samband med konserten. Här är en av skisserna på kläderna.
Foto: Rebecca Staf

Stefanie Magin visar de färgglada kläderna som kommer att spegla olika tider.
Foto: Rebecca Staf