Annons

Det blir tredje gången som Septemberljus arrangeras av Jönköpings kommun i samarbete med Ljusdesignprogrammet vid Tekniska högskolan i Jönköping. Efter två år på Tändsticksområdet flyttar nu evenemanget till Södra Munksjön.

På lördag kommer området att belysas i dubbel bemärkelse då tillfälliga ljussättningar sätts upp av tredjeårsstudenter på Ljusdesignprogrammet. Fyra grupper står bakom ljusinstallationerna som belyser stranden mellan Slakteriet och Simsholmen.

Tema gammalt och nytt

– Vi vill ge Jönköpingsborna en sista chans att se området innan det börjar byggas bostäder. Temat för årets Septemberljus är därför gammal och nytt, berättar Erik Adolfsson, en av de 16 studenter som varit med och tagit fram belysningen.

Studenterna har fått arbeta fritt inom de geografiska ramar som har getts och har gjort allt arbete från idé till genomförande.

Annons

Ödlan blir centrum

Tor Olsson, belysningsplanerare på stadsbyggnadskontoret, berättar att det tidigare funnits en hälsokälla på området. Därefter blev det ett industriområde och nu är alltså bostäder att vänta.

Allaktivitetshuset Ödlan fungerar som centrum på lördag då besökarna får möjlighet att sitta och äta och lyssna på musik.

Emma Linde och Erik Adolfsson, tredjeårsstudenter på Tekniska högskolan i Jönköping, är några av arrangörerna bakom Septemberljus.
Foto: Rebecca Staf

Septemberljus startades 2015. Målet är att för en kväll sätta fokus på och förvandla en..

Septemberljus startades 2015. Målet är att för en kväll sätta fokus på och förvandla en del av staden med hjälp av ljus.

I år ligger fokus på Södra Munksjön, vilket kommunen tycker är naturligt då 2017 är en brytpunkt mellan det som har varit och det som kommer.

Septemberljus arrangeras av Jönköpings kommun i samarbete med Jönköping University.